Hoppa till huvudinnehållet

Efter femtio år – nu går det gamla gatuköket i graven: ”Vemodigt att det är slut”

Publicerad:
Ella Sköld har ätit på Bosses grill sedan barnsben. Hennes sista måltid bestod av en tryffelburgare med mos och pommes frites.
Ella Sköld har ätit på Bosses grill sedan barnsben. Hennes sista måltid bestod av en tryffelburgare med mos och pommes frites. Foto: HP Skoglund

I femtio år har Bosses grill varit ett populärt matställe i Kil. Men nu går gatuköket i graven och ortsborna har uttryckt sin sorg.

– Det är jättetråkigt. Jag är uppväxt med det goda moset på grillen, säger 21-åriga Ella Sköld.

På torsdag är sista dagen som Bosses grill på Östra Torggatan håller öppet.

Sedan slår dörrarna igen eftersom lokalerna ska rivas. På sociala medier har Kilsborna uttryckt sin förtvivlan över gatukökets nedläggning och när VF tar en rundtur i centrum är tongångarna likadana.

– Stället har varit min favoritmatplats sedan jag var barn, det är ett perfekt alternativ till alla våra pizzerior, säger Ella Sköld.

Under måndagen åt hon sin sista måltid på grillen: en tryffelburgare tillsammans med hälften mos och hälften pommes frites.

– Det känns vemodigt att det är slut nu. Jag kommer att ta med mig flera härliga minnen därifrån. Bland annat från högstadiet när jag och mina kompisar gick till grillen och åt de gånger det var äcklig lunch i skolan. Eller de gånger hamburgaren smakade fantastiskt efter ett 14 timmar långt arbetspass, säger Ella Sköld.

På torsdag är sista dagen som Bosses grill på Östra Torggatan i Kil håller öppet.
På torsdag är sista dagen som Bosses grill på Östra Torggatan i Kil håller öppet. Foto: HP Skoglund
Jag tycker att det är för djävligt.
Hans-Åke Jansson

Hans-Åke Jansson bodde ett tag nära gatuköket och uttrycker sin besvikelse över stängningen.

– Jag tycker att det är för djävligt. När jag bodde granne med grillen var det så smidigt att bara gå in och beställa en korv. Nu kommer inte Kilsborna att ha den möjligheten längre. Dessutom förknippas Bosses grill med hela samhället, säger han.

”När jag bodde granne med grillen var det så smidigt att bara gå in och beställa en korv”, säger Hans-Åke Jansson.
”När jag bodde granne med grillen var det så smidigt att bara gå in och beställa en korv”, säger Hans-Åke Jansson. Foto: HP Skoglund

26-årige Julius Enberg hör inte till stammisgästerna. Men när han läste att det snart är för sent för ett besök bestämde han sig för att göra ett sista köp.

– Det finns många som har en starkare relation till Bosses grill än vad jag har. Men jag tyckte att det var ett kul sätt att hedra ett ställe som de flesta känner till, säger han.

Julius Enberg säger att han inte hör till stammisgästerna. Men gjorde ett slutligt matstopp.
Julius Enberg säger att han inte hör till stammisgästerna. Men gjorde ett slutligt matstopp. Foto: HP Skoglund

Det sista gatuköket

Mikael Kindberg, näringslivschef i Kils kommun, har tagit del av folks kommentarer på sociala medier.

– Vi pratar om något som funnits i femtio år och som snart inte finns längre. Då är det klart att folk reagerar, säger han.

Vad har Bosses grill betytt för Kil?

– Jag flyttade hit för 13 år sedan och har också ätit där. Jag vet att stället har betytt mycket för Kilsborna och det märks att många får nostalgikänslor.

I och med Bosses grills sorti försvinner också det sista gatuköket från centrum.

– Även om vi inte längre kommer att ha någon klassisk gatuköksmat finns det fortfarande 15 lunchserveringar att välja bland, säger Mikael Kindberg.

Artikeltaggar

Kils kommunMat och dryck

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.