Hoppa till huvudinnehållet

Regnet spolade bort Inga-Lills väg: ”Tar mig inte ned till byn”

Publicerad:
Inga-Lill Ryman, boende strax norr om Lennartsfors, är strandad i sitt hus så länge vägen inte är åtgärdad. ”Tur att jag handlade i fredags”, säger hon.
Inga-Lill Ryman, boende strax norr om Lennartsfors, är strandad i sitt hus så länge vägen inte är åtgärdad. ”Tur att jag handlade i fredags”, säger hon. Foto: Privat

Inga-Lill Ryman tar sig ingenstans med sin bil. Det kraftiga regnvädret som öste över västra Värmland under lördagsnatten svämmade över bäcken vid hennes fastighet norr om Lennartsfors i Årjängs kommun – och skar av vägen.

Inga-Lill Ryman har en hörselskada, så att det föll ett kraftigt regnväder över henne på lördagsnatten visste hon inte om förrän morgonen efter.

– Jag hade inte hört någonting. Jag såg ju att det var lite vatten här ute på gårdsplanen, men det såg inte ut som att det kommit så jättemycket.

Det var först när hon släppte ut sina hundar på söndagsmorgonen som hon märkte att något inte riktigt var som det skulle. Hundarna började skälla vid grinden. En bil hade stannat och tog sig ingen vart.

När Inga-Lill gick dit för att se vad som stod på såg hon att hela vägen var bortspolad.

– Det har hänt en gång förut för länge sedan också, för en 25-30 år sedan, säger hon och fortsätter:

– Min regnmätare är trasig men grannen som bor 300 meter härifrån säger att det kommit 95 millimeter.

Vägen förbi hennes fastighet är en återvändsgränd, så till byn tar hon sig inte som läget är nu. Och hur länge det kommer dröja innan vägen blir åtgärdad vet hon inte.

– Jag pratade med de som har hand om vägen och det verkar som att de kommer i morgon, om de har tid. Men det beror kanske på hur mycket annat de har. Det kan ju vara andra vägar som är mer prioriterade.

Det är inte bara Inga-Lill som drabbas av att vägen är obrukbar. Hennes grannar som bor längre in på vägen, totalt rör det sig om en handfull fast boende, får det också kämpigt. Inga-Lill själv är pensionär, men ett par av grannarna jobbar i Lennartsfors.

– Hon sa att de väl få ta båten, sjön ligger ju precis bredvid här.

– Men värst är det väl om det händer någonting högre upp och ambulansen måste dit. Det är i alla fall en kilometer kvar på vägen, och om det blir någon sjuk där uppe så kommer inte ambulansen över.

Själv handlade hon i Årjäng i fredags, så proviant har hon så hon klarar sig åtminstone en vecka.

– Och det var tur att jag handlade i fredags för annars hade jag tänkt göra det i dag när det är trav i Årjäng. Jag hade tänkt gå dit. Nu får jag titta på ATG på tv i stället.

LÄS OCKSÅ:

Efter regnovädret – ladugård riskerar dras ned i älven: ”Håller på att rasa”

Artikeltaggar

ATGBåtarHörselskadorHusdjurMomarkenRegnVäderVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.