Hoppa till huvudinnehållet

Mona Brorsson bästa värmlänning i masstarten

Publicerad:
230304 Mona Brorsson of Sweden during zeroing ahead of women's 10 km pursuit during the IBU World Cup on March 4, 2023 in Nove Mesto na Morave. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0433
230304 Mona Brorsson of Sweden during zeroing ahead of women's 10 km pursuit during the IBU World Cup on March 4, 2023 in Nove Mesto na Morave. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0433 Foto: JOEL MARKLUND

Mona Brorsson och Oscar Brandt har kört in bra resultat i VM-bubblan för rullskidskytte, i ett varmt och soligt Brezno-Osrblie.

Men tävlingarna belönade dem aldrig några medaljer.

Brezno-Osrblie, Slovakien, var värd för en intensiv avslutning på Rullskidskytte-VM, och det blev en tävling som höll alla i spänning. För svenskarna Jesper Nelin och Johanna Skottheim var det en chans att kämpa om medaljerna i sina respektive lopp. Det blev däremot inga medaljer för värmlänningarna Mona Brorsson, Emil Nykvist och Oskar Brandt, som var där för att försvara de blågula färgerna.

Sverige imponerade under fjolåret när de för första gången deltog i mästerskapet och tog hem sex medaljer. Förväntningarna var därav höga när de svenska atleterna återigen steg in i tävlingsarenan.

Jesper Nelin var återigen med i medaljmatchen, men avslutade med två bom och hamnade på sjunde plats i söndagens masstart, och bäste svensk.

Brandt var snabb

Oskar Brandt inledde tävlingen med två missade skott, men hans skicklighet på skjutvallen kom till hans räddning när han sköt fullt på bara 26 sekunder i det andra liggande skyttet. Han avancerade nio placeringar till en 13:e plats.

Oskar fortsatte att imponera med näst snabbaste åktid på det tredje varvet och plockade ytterligare fyra placeringar, men en miss i det tredje skyttet gjorde att han föll till 12:e plats. I mål slutade han på en hedrande 14:e plats, bara 13 sekunder bakom sin landslagskollega Peppe Femling. Dessutom var han snabbare på banan än Peppe, med den fjärde bästa åktiden totalt, och var bara sju tiondelar efter Jesper Nelin.

Johanna Skottheim inledde med en bom i första liggande och lämnade vallen på 17:e plats, men avancerade därefter tre placeringar trots ytterligare ett missat skott i det andra skyttet. Tack vare fjärde varvtid och en nolla på 23 sekunder i första stående klättrade svenskan vidare till sjunde plats och var bara 10 sekunder från pallen som sexa när det var dags för det avslutande skyttet.

Skottheim åtta

Men medan konkurrenterna framför lyckades skjuta fullt missade Johanna ett av skotten och gick ut på slutvarvet som åtta – och den placeringen fick hon även i mål, 1,01 bakom segrande tjeckiskan Marketa Davidova. Åkmässigt hade hon sjätte tid totalt, en knapp halvminut långsammare än Tuuli Tomingas från Estland. Johanna var däremot snabbast av alla på skjutvallen efter fyra serier på 1,38.

Mona Brorsson visade också sitt kunnande genom att avancera från sin startposition till en fjärde plats efter det första varvet. Tyvärr åkte även hon på en miss i det första skyttet och hamnade på 13:e plats inför den andra rundan. Mona kämpade vidare och avancerade två placeringar, men en ytterligare miss i det andra liggande skyttet satte henne tillbaka. Trots detta kom Mona tillbaka starkt i det tredje skyttet och nollade på endast 24 sekunder, vilket ledde till att hon klättrade fyra placeringar.

Hon gick in i det sista stående skyttet som nia och behöll sin position, även om en ytterligare miss gjorde att hon tappade en plats och slutade på en imponerande 10:e plats, bara 1,28 sekunder från nionde plats. Mona hade en tuff dag på banan och slutade på den 10:e bästa tiden totalt, 54 sekunder bakom den snabbaste åkaren.

Svenska truppen

Mona Brorsson, Finnskoga IF

Johanna Skottheim, Lima SKG

Peppe Femling, Piteå Biathlon klubb

Jesper Nelin, Piteå Biathlon klubb

Emil Nykvist, SK Bore

Oskar Brandt, I 2 IF

Artikeltaggar

BřeznoEmil NykvistFinnskoga IFFrankrikeIBUJesper NelinMona BrorssonOskar BrandtPeppe FemlingPiteåSK BoreSkidskytte

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.