Hoppa till huvudinnehållet

Klossfestival med extra allt: ”Tog mig 300 timmar att bygga berg- och dalbanan”

Publicerad:
Tomáš Kašparik har gjort sig ett leverne av sina extrema legofärdigheter. Berg- och dalbanan tog honom 300 timmar att knåpa ihop.
Tomáš Kašparik har gjort sig ett leverne av sina extrema legofärdigheter. Berg- och dalbanan tog honom 300 timmar att knåpa ihop. Foto: Kent Sjögren

Legoentusiasterna får sitt lystmäte på Karlstad CCC under helgen. Allt från lego-magiker till tv-spel, byggtävlingar – och de vidunder som legoproffset Tomáš Kašparik monterat.

– Bara berg- och dalbanan tog mig 300 timmar. Men jag har en dubbelt så stor hemma i Tjeckien...

Ja, CCC:s tre nedersta våningsplan är inte riktigt sig lika, denna helg. Troligen har aldrig så många barn knatat runt i kåken. Och då pratar vi inte bara om de som ännu inte uppnått vuxen ålder.

De danska plastbitarna har underhållit folk sedan 1950-talet, och det är fler än Stefan Holm som håller fast vid intresset upp i mogen ålder. Som Tomáš Kašparik från Olomouc, Tjeckien. Sedan drygt ett tiotal år tillbaka åker han runt och visar upp sina alster på mässor och festivaler.

Bara fantasin sätter gränser för vad man kan montera ihop. Det här är definitivt överkurs.
Bara fantasin sätter gränser för vad man kan montera ihop. Det här är definitivt överkurs. Foto: Kent Sjögren

– Det är väldigt roligt, men mycket jobb också. Några projekt har jag fått sponsrade av Lego, som pariserhjulet som står vid entrén – det är 3,65 meter högt. Den här berg- och dalbanan är inspirerad av en äkta träattraktion på Coney Island i New York. Den tog 300 timmar att bygga.

Jisses!

– Ja. Men den som är kvar i Tjeckien tog ännu längre tid, den är nästan dubbelt så stor. 6,5 meter lång och 26 meter räls...

De enorma legohagarna var som synes omåttligt populära.
De enorma legohagarna var som synes omåttligt populära. Foto: Kent Sjögren

De yngsta besökarna verkade dock nöjda även de, och de såg till att hålla sig själva sysselsatta på olika sätt. Som i nåt av de enorma legohagarna i matsalen på bottenplan, eller i speed-tävlingarna.

Younes Skandrani hade fullt sjå att hålla tungan rätt i mun medan han försökte bygga ihop en bil på rappast tänkbara sätt. Efter 3,50 var han klar – lite drygt en minut efter ledaren just då, men ändå imponerande.

Younes Skandrani lyckades knåpa ihop legobilen på tre minuter och 50 sekunder, drygt en minut från ledaren. ”Det var stressigt!”.
Younes Skandrani lyckades knåpa ihop legobilen på tre minuter och 50 sekunder, drygt en minut från ledaren. ”Det var stressigt!”. Foto: Kent Sjögren

– Det var lite stressigt. Det är svårt när man råkar sätta fast fel bit på fel ställe, det tar ett tag innan man upptäcker det.

Håller du på mycket med lego hemma?

– Ja, det roligaste är att bygga helt och hållet från fantasin, jag har gjort en gård med tre hus och en sommarstuga på, till exempel.

Barn i åldrarna ett och uppåt botaniserade bland de intrikata hårdplastbyggena.
Barn i åldrarna ett och uppåt botaniserade bland de intrikata hårdplastbyggena. Foto: Kent Sjögren
Vad sägs om en exakt replika av en tjeckisk rockarena? Ett måste i varje legofreaks hem, förstås.
Vad sägs om en exakt replika av en tjeckisk rockarena? Ett måste i varje legofreaks hem, förstås. Foto: Kent Sjögren

Artikeltaggar

Coney IslandFestivalerFritid och livsstilKarlstadKarlstad CCCMässorOlomoucStefan HolmTjeckien

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.