Hoppa till huvudinnehållet

VM-finalen väckte kritiska reaktioner världen över: ”Det är en mardröm”

Publicerad:
Reporter Carl-Oscar Lysander
Carl-Oscar Lysander
carl-oscar.lysander@vf.se
Carey McLeod halkade på plankan och föll illa i längdhoppsfinalen och massiv kritik har riktats mot den nya plankan.
Carey McLeod halkade på plankan och föll illa i längdhoppsfinalen och massiv kritik har riktats mot den nya plankan. Foto: Jessica Gow/TT

VM-längdhoppet har satt ljus på de nya plankorna. I kvalet föll LaQuan Nairn illa och i finalen hände detsamma för Carey McLeod.

Värmländska Kaiza Karlén har även hon tävlat på samma typ av planka.

– Det kan går riktigt illa – svinläskigt, säger hon.

Carey McLeod föll, i full fart, framåt och tvingades ta emot sig med händer och armar. Problemet är den nya typ av planka som infördes för över ett år sedan. Det var i samband med att längdhoppet och tresteget bytte funktionärer mot videodomare som planken förändrades.

Numera är den helt slät – vilket gör plankan halkig – inte minst vid övertramp.

– Som tur är har det inte hänt mig, jag vet inte vilket material det är, men på SM var det exempelvis en sådan planka, säger Karlén och fortsätter:

– Förut fanns det en plastelina framför den vita plankan där du kunde se övertrampet. Det var på ett sätt farlig för om du trampade med mitten av foten på den kunde du flyga iväg. Men det fanns ändå något som satte stopp eftersom den var lite upphöjd. Nu är den plan och det finns inget som tar emot.

Tiokamparen Fredrik Samuelsson råkade illa ut på SM och bröt foten och nu på VM två nya händelser som kunde slutat illa.

– Det visar ändå att det inte var någon engångsföreteelse, men det är först nu på VM det fått uppmärksamhet.

Stark kritik

Reaktionerna från aktiva och tidigare aktiva har varit stora. Främst på Instagramkontot ”Jumpers World” där bland andra legendaren Carl Lewis riktat kritik mot förändringen. Thobias Montler som slutade sexa i finalen var även han starkt kritisk efter finalen.

– Det är en halkincident på plankan mer än en gång. Det är givetvis tråkigt att det ska behöva ske. Vi kan inte ha det som det är nu, berättade han för Sportbladet.

– Det är en mardröm för hoppare, det kan gå hur illa som helst, till och förstöra karriären, säger Karlén.

Karlén är tillbaka i Spanien och har avslutat säsongen.
Karlén är tillbaka i Spanien och har avslutat säsongen. Foto: Tommy Pedersen

”Nöjd och glad”

Värmländskan lämnade besked efter bronsmedaljen på SM att hon avslutar årets säsong. Nu är hon tillbaka i Valencia dit hon flyttade i fjol och även kommer stanna under årets inomhussäsong.

– Jag hade haft lite problem med en häl, sedan i maj egentligen. Men med lite anpassning kunde jag ändå träna och tävla på. Före SM blev det dock värre och tog längre tid innan det blev bra. Så jag bestämde mig efter SM, när det inte var några viktiga tävlingar kvar, att inte pressa mig längre.

6.30 är hennes bästa notering 2023 en längd hon hoppade under Folksam GP i Göteborg. 13 centimeter från hennes personbästa, satt i fjol.

– Jag är nöjd och glad över min säsong. Även om jag inte hoppade längre så har jag legat på en stabil nivå och fått känna mig skadefri fram tills jag avslutade säsongen. Dessutom så har jag känt att efter en längre period av träning så hoppar jag långt. Så säsongen har givit mersmak, säger hon.

Artikeltaggar

IshockeyKaiza Karlén

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.