Hoppa till huvudinnehållet

Så går det för de värmländska löftena i VM

Publicerad:
Mona Brorsson noterades för Sveriges bästa resultat under lördagen. Arkivbild.
Mona Brorsson noterades för Sveriges bästa resultat under lördagen. Arkivbild. Foto: JOEL MARKLUND

Mona Brorsson och Oscar Brandt befinner sig mitt i VM-bubblan i rullskidskytte.

Ännu har tävlingarna inte resulterat i några medaljer, men under söndagen har de en sista chans på sig.

Det svenska landslaget begav sig tidigare i veckan till Slovakien för världsmästerskapet i rullskidskytte. Med i truppen skulle en värmländsk trio finnas, det i form av Mona Brorsson, Oskar Brandt och Emil Nyqvist. Den sistnämnde däremot tvingades avstå på grund av skada.

Svenskarna som åker

Mona Brorsson, Finnskoga IF

Johanna Skottheim, Lima SKG

Alfred Eriksson, Dala-Järna IK

Jesper Nelin, Piteå Biathlon klubb

Oskar Brandt, 12 IF

Peppe Femling, Piteå Biathlon klubb

Mona Brorsson var dryga minuten efter i fredagens kval och slutade på en 19:e plats, men trots det lyckades hon knipa en plats till finalen på 7.5 km. Där gick det något bättre, värmländskan klättrade sju placeringar och korsade mållinjen 49,9 sekunder efter den tyska segrarinnan.

Bästa svensk blev Johanna Skottheim på en tiondeplats. Under lördagens sprintdistans blev det däremot ombytta roller. Brorsson var 36 sekunder efter och slutade sjua i det 6 km långa loppet, medan Skottheim slutade 36.a, nästan tre minuter efter.

Brandt klättrade 20 placering

För Oskar Brandt gick det desto bättre på fredagen. Efter ett tufft kval där 28-åringen blev 27:a, visade han att det fanns ytterligare en växel i honom när han klättrade 20 placeringar i finalen och dessutom blev bäste svensk. Brandt var 37,9 sekunder efter den lettiske vinnaren.

Under lördagens sprintdistans, 7.5 km för herrar, hade Brandt det tufft. 28-åringen slutade på plats 37 och var drygt två minuter efter den belgiska segraren. Däremot stod svenske lagkamraten Jesper Nerlin för en makalös insats när han knep tredje platsen.

Söndagens hålltider

14:15 Gala masstart, herrar.

16:15, Gala masstart, damer.

Artikeln uppdateras allteftersom tävlingen pågår.

Artikeltaggar

Finnskoga IFI2 IFMona BrorssonOskar BrandtSkidskytteSport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.