Hoppa till huvudinnehållet

Madelen vittjade kantarellstället – och fann albinosvampar

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
De vita kantarellerna växte på samma ställe som Madelen brukar vittja varje år. ”Men jag har aldrig förr sett nåt liknande”.
De vita kantarellerna växte på samma ställe som Madelen brukar vittja varje år. ”Men jag har aldrig förr sett nåt liknande”. Foto: Privat

Madelen Engdahl Hultman och dottern Lovisa kollade sitt kantarellställe, och blev inte besvikna. Däremot förvånade.

Mitt i det gula guldet fann de nämligen en stor klunga vita kantareller.

Det var på torsdagen som Madelen Engdahl Hultman tog med sig dottern ut i skogarna nära bostaden i Västra Skymnäs, mellan Hagfors och Munkfors. Förväntan låg i luften, med tanke på att kantarellstället brukar vara säkert och att det myckna regnandet bättrat på förutsättningarna.

– Det var hur mycket svamp i skogen som helst, och även fullt med kantareller på vårt ställe. Jag har plockat där i flera år. Men så fick jag syn på en klunga som såg annorlunda ut. ”Vad fasen är det där?”, tänkte jag.

Stekta på macka hade de möjligen lite mindre påtaglig kantarellsmak, berättar Madelen.
Stekta på macka hade de möjligen lite mindre påtaglig kantarellsmak, berättar Madelen. Foto: Privat

Madelen plockade upp en av svamparna, som på alla sätt och vis liknade en kantarell. Förutom att den var i princip helt vit.

– Både jag och Lovisa blev väldigt förvånade, hon trodde inte att det var en kantarell. Och jag var allt också skeptisk först. Men jag tog med dem och fotograferade dem och la ut ett inlägg i en svampgrupp på Facebook, och där kom det snart besked.

Ja, den första kommentaren slog fast att det handlar om en pigmentfri variant av kantarell, något som visserligen är ovanligt men inte unikt.

Det blev bra utdelning i skogen. Och ovanlig!
Det blev bra utdelning i skogen. Och ovanlig! Foto: Privat

– Tydligen finns det albinoversioner även av svamp, det hade jag inte en aning om. Det var inte många i Facebookgruppen som visste det heller, inlägget fick hundratals kommentarer och gilla-markeringar.

Testade du att tillaga dem?

– Japp, och möjligen smakade de lite mindre än de vanliga gula, men det kan också vara inbillning. Det var inget fel på dem i alla fall, säger Madelen.

Artikeltaggar

Djur och naturFacebookFritid och livsstilHagforsMunkforsSvampar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.