Hoppa till huvudinnehållet

Håkan Arvidsson om San Moteur inför Sundsvall Open Trot

Publicerad:
San Moteur är förhandsfavorit i Sundsvall Open Trot.
San Moteur är förhandsfavorit i Sundsvall Open Trot. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

San Moteur imponerade på nytt när han vann i Årjäng i mitten av juli.

I helgen startar han i miljonloppet Sundsvall Open Trot och var beredda på en ny vass insats.

– San Moteur är mycket bättre förberedd till den här starten, det går inte att jämföra, säger Håkan Arvidsson.

San Moteur har haft en fantastisk säsong när han på sina fem starter har tjänat 4 285 000 kronor. Det är bäst av samtliga svenskfödda hästar och 1,3 miljoner kronor mer än tvåan Hail Mary som också är med i lördagens storlopp på Bergsåker i Sundsvall.

Under året har San Moteur har blandat tävling med avelsarbete på Menhammar stuteri. Den sistnämnda uppgiften innebar att han inte var vässad i formen till starten i Årjängs Stora Sprinterlopp.

– Inför Årjäng blev det bara fyra träningsjobb och hela tiden på Menhammar. Jag körde inga hårda jobb utan det var bara lugna farter. Jag trodde inte att han skulle göra en så bra prestation som han gjorde i det loppet, säger Håkan Arvidsson.

90 procent nu

Till Sundsvall Open Trot på lördag är det en betydligt formstarkare San Moteur som kommer ut på banan.

– Nu har han kommit hem till Lökene i lugn och ro. Vi har kört sex, sju jobb så han är oerhört bättre förberedd nu. Ja, det går faktiskt inte att jämföra. Var formen 50 procent till Årjäng så är den åtminstone 90 procent nu.

Är det Elitloppsform?

– Ja, jag tycker det. Han är i alla fall väldigt nära den formen. Han är väldigt fräsch och fin och ligger bra i puls. Ja, det känns bra helt enkelt.

Med ett förstapris på en miljon kronor blev Sundsvall Open Trot ett riktigt bra lopp. Hail Mary fick spår innanför San Moteur och eftersom det handlar om medeldistans är det inte troligt att Click Bait kommer att köras i ledningen.

– San Moteur måste vara i toppform för annars slår han inte Hail Mary. För att vinna loppet ska han vara 15-20 meter bättre än Hail Mary som förmodligen kommer till ledningen, säger Arvidsson.

Vet att han är...

San Moteur har ännu inte visat sin startsnabbhet. Förklaringen till det är att Björn Goop aldrig har laddat med honom den första biten. Att San Moteur med sin enorma speed även kan öppna från start om han får den signalen känns helt givet.

– Jag vet inte när Björn kommer att köra för fullt från start. Det kommer jag inte att fråga heller utan det får han känna när det är dags. Jag vet i alla fall att San Moteur skulle vara ruskigt startsnabb med full laddning.

Kanske Färjestad

Den 14 oktober ska San Moteur vara med i ett storlopp på Solvalla. Det kan bli en start på Färjestad den 23 september under Unionstravet också, men det är inte helt klart än.

– Vi tar det här loppet och kollar att allt är bra efteråt. Sedan tar vi ställning om det blir ett lopp till innan Solvallastarten. Ska vi ha toppform till Solvalla ska San Moteur kanske ha ett lopp till och då ligger Färjestad eller Eskilstuna veckan innan bra till. Vi bestämmer oss i mitten av nästa vecka, informerar Arvidsson.

Artikeltaggar

Årjängs Stora SprinterloppBjörn GoopHåkan ArvidssonSportSundsvallTravUnionstravet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.