Hoppa till huvudinnehållet

Snart kommer kungen – här är de som sekundplanerar dagen: ”Vem går fram först?”

Publicerad:
Reporter Veronica Sjöblom
Veronica Sjöblom
veronica.sjoblom@vf.se

Om bara några få veckor kommer kungaparet till Värmland för att fira att kungen suttit på tronen i 50 år.

Bakom kulisserna har en grupp på tre personer planerat in i minsta detalj vad som ska hända – och helst inte hända – denna dag.

– Ett sånt här besök är svårt att hålla litet. Det är för folket, det kräver en hel del jobb, säger Tanja Ekegren, ledningsstrateg på länsstyrelsen.

Ulrika Lassing (Karlstads kommun), Tanja Ekegren, (Länsstyrelsen i Värmland) och Johan Lundgren (Region Värmland) är den projektgrupp som planerat den stundande kungavisiten. ”Vi har verkligen hittat varandra. Det känns som vi blivit vänner för livet”, säger Tanja Ekegren.
Ulrika Lassing (Karlstads kommun), Tanja Ekegren, (Länsstyrelsen i Värmland) och Johan Lundgren (Region Värmland) är den projektgrupp som planerat den stundande kungavisiten. ”Vi har verkligen hittat varandra. Det känns som vi blivit vänner för livet”, säger Tanja Ekegren. Foto: Peter Bäcker

Sedan årsskiftet har projektgruppen, som också består av Johan Lundgren från Region Värmland och Ulrika Lassing från Karlstads kommun, träffats för att förbereda och schemalägga det kungliga besöket.

Den 7 september är det dags för Värmland som är sista stopp på den Sverigeturné där kungaparet under året gästat alla län.

– Vi vill ju förmedla lite pompa och ståt. Det är inte ett vanligt länsbesök där vi ska visa upp någon verksamhet, utan vi ska fira kungen, säger Tanja Ekegren.

Programmet är i stora drag färdigt, men innan en säkerhetsdragning är gjord med hovet, polisen och Säpo släpps inga exakta tider eller hållpunkter. Men några godbitar kan gruppen avslöja.

– Kungen ska få en minnesgåva. En bänk till hans ära som blir kvar någonstans i Värmland, det är inte bestämt var än, berättar Ulrika Lassing.

Efterlysta bilder

Vidare under dagen blir det också en publik ceremoni på Stora torget i Karlstad med underhållning samt besök i Almen-kvarteret och på Centralsjukhuset inför den stora utbyggnaden.

Hovet har även tagit fram en fotoutställning där värmlänningarnas kungabilder från tidigare besök efterlysts. Den ska kungaparet först få se i residenset och sedan ställs den ut för allmänheten i bibliotekshuset.

Men någon kortege med häst och vagn blir det dock inte.

– Vi ligger för långt bort från Hovstallet, hästarna kan inte resa så långt, säger Tanja Ekegren, som berättar att kungaparet kommer promenera mellan vissa hållpunkter i stället.

Tanja Ekegren, Johan Lundgren och Ulrika Lassing berättar om planeringsarbetet inför kungaparets besök i Värmland.
Tanja Ekegren, Johan Lundgren och Ulrika Lassing berättar om planeringsarbetet inför kungaparets besök i Värmland. Foto: Peter Bäcker

– Kungaparet vill träffa så många värmlänningar som möjligt när de är här. Det knyter an till en lång tradition, en slags turnéverksamhet som pågått i hundratals år i Sverige, fortsätter Johan Lundgren, som tidigare jobbat inom Kungliga Hovstaterna.

”Vem går fram först?”

Men mycket planering har det varit och nu är gruppen nere på sekundnivå nästan.

– Tiden är det svåraste. När stiger han ur bilen? Vem står vid bilen och tar emot? Var står de andra? Vem går fram först? Hur lång tid tar en hälsningsceremoni på Residenset med x antal gäster? Vad händer om en gäst säger två meningar i stället för en? Det är jättesvårt! säger Tanja Ekegren.

Nu försöker de därför hitta ställen i schemat där tiden går att sträcka ut eller snabba på beroende på hur det går.

– Det behöver inte vara full underhållning hela tiden. Vi måste tänka på att det kräver ganska mycket av kungaparet också. De ska prestera, vara glada och besöket kan ta på krafterna. Så det måste finnas andrum och ju mer man planerat för det desto lättare är det att parera under vägen, säger Ulrika Lassing.

Kungen och drottningen besöker snart Värmland.
Kungen och drottningen besöker snart Värmland. Foto: Kajsa Juslin

Landshövding Georg Andrén är officiell värd för besöket och kommer ledsaga kungaparet under hela dagen. Några steg bakom det kungliga entouraget kommer Tanja Ekegren att finnas.

– Jag preppar landshövdingen för fullt nu. ”Här skulle du kunna prata längre om det här” och så vidare. Så han har något i rockärmen att dra fram ifall schemat behöver förlängas någonstans.

”En jätteapparat”

Utanför den innersta kretsen av besöket ska Ulrika Lassing jobba operativt.

– Det är till mig Tanja eller någon annan ringer om det blir kris. Jag har i min tur mina människor som jag kan säga till ”Nu ska staketen dit, är ni beredda nu kommer vi, nu ska det här spelas”. Det är en jätteapparat med så många instanser, myndigheter, polisen, Säpo, hovet och tre organisationer här att ta hänsyn till, säger hon.

Tiden som är kvar till att kungaparet anländer handlar om att finjustera och eventuellt lösa något som uppstår i sista minuten. Säkerhetsnivån har precis höjts i Sverige och därför har de nära kontakt med Säpo och den lokala polisen.

– Det kan vara så att saker behöver ställas in med kort varsel och då är det ju så, vi kan inte riskera något. Säkerhet handlar inte bara om kungen utan om allas säkerhet. Det ska vara ett evenemang för alla att tryggt kunna besöka med sin familj, säger Tanja Ekegren.

Fast i båtbuss

De ser fram emot dagen med lite skräckblandad förtjusning. Vad som helst kan ju hända. Som för tio år sedan när kungaparet besökte Värmland och åkte båtbuss i Karlstad – som körde fast.

– Värmland är sista stoppet så vi vill ju inte att de ska känna ”nu äntligen är det över” utan ”åh, vilket fint avslut”. Vi vill att det ska bli minnesvärt både för kungaparet och värmlänningarna, säger Ulrika Lassing.

Artikeltaggar

AlmenparkenCarl XVI GustafCentralsjukhuset i KarlstadDrottning SilviaGeorg AndrénKarlstadKarlstads kommunKungligheterRegion VärmlandSamhälleStora torgetSäkerhetspolisenTanja EkegrenVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.