Hoppa till huvudinnehållet

Flera misstänkta i stor knarkhärva – kokain hittades i restaurangkök

Publicerad:
Det kilo kokain som åklagaren menar att männen hanterade. Bild ur polisens förundersökning.
Det kilo kokain som åklagaren menar att männen hanterade. Bild ur polisens förundersökning.

Tre personer misstänks ha fört ett kilo kokain till Karlstad – och bland annat ha hanterat det i ett restaurangkök. Nu åtalas de – med nio andra – för flera narkotikabrott.

Totalt tolv personer, alla män utom en, åtalades under onsdagen för inblandning i en stor narkotikahärva som i vintras nystades upp av polisen.

Flera av dem misstänks ha köpt narkotika för eget bruk – men fem av dem tros ha varit mer drivande i att dels ta kokainet till Karlstad och dels dela upp det för att sälja vidare.

– Det handlar om tre olika datum där vi har tillräcklig bevisning för att väcka åtal och de här personerna har varit delaktiga vid alla de olika tillfällena, säger åklagare Katarina Ström Lindberg.

I vanlig ordning består en del av polisens bevisning av material som männen själva spelat in med sina mobiltelefoner. Bland annat förekommer en ”kaka” kokain på film från en lägenhet och i ett annat sammanhang filmas en 23-årig man när han hanterar sedelbuntar – i köket på en restaurang i Karlstad.

– Det är ju så det ser ut nu, vi kan få fram bevisning från telefoner bland annat, säger Katarina Ström Lindberg.

Flera av de misstänkta har i olika sammanhang själva filmat och fotat narkotikan. Bild ur polisens förundersökning.
Flera av de misstänkta har i olika sammanhang själva filmat och fotat narkotikan. Bild ur polisens förundersökning.

En 22-årig man, som har kopplingar till restaurangen, förklarar det hela i polisförhör med att 23-åringen troligtvis räknade dagskassan – en förklaring som av polisen tas emot med viss skepsis.

Framför allt eftersom polisen haft span på både män och restaurang och efter avlyssning av telefoner vet att 23-åringen sålt kokain bakom restaurangen. När polisen senare besökte köket hittades även spår av just kokain på en hylla. Men 22-åringen säger sig inte ha vetskap om någonting.

– Jag får ta ett snack med personalen, svarar han.

Utöver ovanstående är det inte så mycket som framkommer i förhören med de fem där ”Inga kommentarer” är den vanligaste frasen.

– Det är en av dem som har uttalat sig i förhör, och köparna då, men annars har vi inte fått så mycket där, säger Katarina Ström Lindberg.

Katarina Ström Lindberg, åklagare.
Katarina Ström Lindberg, åklagare. Foto: Lisa Olaison

Det hela började nystas upp i slutet av 2022 efter att polisen på olika vägar fått uppgifter om narkotikahandeln.

– Då begärde jag hemlig telefonavlyssning på några av de här personerna. Sedan har vi haft ytterligare hemliga tvångsmedel över en tid och i slutet av februari så gjordes det iakttagelser av polis som gjorde att vi fick fram en tillräckligt stark misstanke om att ett större narkotikaparti hade levererats.

Då slog polisen till.

– I samband med det greps de här personerna och därefter har polisen, genom grundligt och omfattande polisarbete, lagt pussel och via utredningsvägen kunnat koppla ihop de här personerna.

De misstänkta

Man, 31 år. Misstänks för två grova narkotikabrott.

Man, 28 år. Misstänks för grovt narkotikabrott och penningtvättsbrott.

Man, 23 år. Misstänks för grovt narkotikabrott, sex narkotikabrott och penningtvättsbrott.

Man, 22 år. Misstänks för två grova narkotikabrott narkotikabrott och narkotikabrott.

Man, 19 år. Misstänks för grovt narkotikabrott och narkotikabrott.

Man, 29 år. Misstänks för narkotikabrott.

Man, 27 år. Misstänks för narkotikabrott.

Man, 47 år. Misstänks för två narkotikabrott.

Man, 23 år. Misstänks för narkotikabrott.

Man, 40 år. Misstänks för två narkotikabrott.

Man, 21 år. Misstänks för narkotikabrott.

Kvinna, 51 år. Misstänks för penningtvättsbrott.

Tre av männen misstänks ha hanterat så mycket som ett kilo kokain, en misstanke som uppstod utifrån just filmer på Snapchat – men så mycket har inte hittats av polis. Knappt 300 gram kokain beslagtogs i samband med att männen greps i februari.

– Jag menar att vi har fått fram tillräcklig bevisning för att kunna påstå att det är den mängden kokain som har hanterats, säger Katarina Ström Lindberg.

Flera av de misstänkta har i olika sammanhang själva filmat och fotat narkotikan. Bild ur polisens förundersökning.
Flera av de misstänkta har i olika sammanhang själva filmat och fotat narkotikan. Bild ur polisens förundersökning.

Bland kokainköparna finns bland annat en 27-årig Hagforsbo som erkänner att han köpte tio gram kokain i vintras, samt en 41-årig Karlstadsbo som vid flera tillfällen hört av sig till 22-åringen om kokainköp – utan att veta att polisen lyssnade på varje ord de sa: ”Han tycker det är en kul grej att testa men tycker att straffet efteråt är för hårt”, noterar polisen i förhöret med honom.

Något datum för själva huvudförhandlingen var på torsdagen ännu inte satt men enligt domstolen är det troligt att det sker i början av september.


Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBrott, lag och rättKarlstadKatarina Ström LindbergNarkotikabrottSnapchat

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.