Hoppa till huvudinnehållet

Dömde mördaren får permission – inom kommunens gränser: ”Fungerat komplikationsfritt”

Publicerad:
Reporter Ida Myrin
Ida Myrin
ida.myrin@vf.se
65-åringen som behandlas på rättspsyk i Kristinehamn efter att ha dömds för mord får nu rätt till permission.
65-åringen som behandlas på rättspsyk i Kristinehamn efter att ha dömds för mord får nu rätt till permission. Foto: Peter Bäcker

Den man som 22 december 2021 dömdes för mord efter att ha knivhuggit en kvinna till döds har under de senaste åren varit inlåst på rättspsyk i Kristinehamn.

Nu beviljas han för första gången permissioner – dock med tydliga begränsningar.

Under onsdagen fattade förvaltningsrätten i Karlstad beslut om att chefsöverläkaren på rättspsyk i Kristinehamn får besluta om frigång och permission för den 65-åring som sommaren 2021 mördade en kvinna i Väse.

Enligt domen får permission bara ske med vissa begränsningar:

• Permission ska avse begränsade tider under dagtid och kan pågå i max fyra timmar per tillfälle.

• Mannen får endast vistas i Kristinehamns kommun under permissionerna.

• Mannen måste vara nåbar under hela permissionen.

Psykisk störning kvarstår

Enligt domen har mannens psykiska tillstånd successivt förbättrats under tiden han har varit inskriven på rättspsyk men man konstaterar att han samtidigt alltjämt lider av den psykiska störning som ”förelåg vid vårdöverlämnandet”. Det psykotiska beteendet ska dock inte ha accelererat under den senaste tiden.

Han har under en tid haft frigång, vilket innebär att han obevakat har fått röra sig i rättspsyks trädgård, och det ska ha skötts utan komplikationer eller tendenser till avvikning, enligt chefsöverläkarens uttalande till förvaltningsrätten.

Man bedömer att risken för återfall i brottslighet av allvarlig art i nuläget är låg – och att den inte bedöms öka vid permission. Däremot konstaterar man att risken för återfall skulle ”öka markant” om han skulle slarva med medicinering eller lämnas ensam utan rättspsykiatrins ramar.

Upprört efter nyhet om dömd mördare – men vad är egentligen ”frigång”?

Artikeltaggar

BeslutBrott, lag och rättHus och hemKarlstadKristinehamnMordTillståndTrädgårdVäseVäsemordet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.