Hoppa till huvudinnehållet

Därför får Fortum riva campingen: ”Har inte den typen av värde”

Publicerad:
Det är sammanlagt elva byggnader som berörs av Torsby kommuns rivningslov.
Det är sammanlagt elva byggnader som berörs av Torsby kommuns rivningslov. Foto: Daniel Olausson

Fortum får riva Kindsjöns camping.

Torsby kommun har egentligen ingen anledning att avslå deras ansökan.

– Med vår erfarenhet tycker vi inte att det finns skäl till att varken utreda eller att säga nej, säger Malin Jonsson, miljö- och byggchef på Torsby kommun.

Kommunens beviljade rivningslov har visserligen överklagats till länsstyrelsen, som i teorin kan komma att upphäva det.

Men utan att föregå det beslutet förklarar Malin Jonsson hur man från kommunens sida har resonerat. Man utgår helt från plan- och bygglagen, säger hon.

– Den är en tillåtande lagstiftning och utgångspunkten är alltid att se om det finns några hinder eller skäl till att säga nej, men då ska det också finnas något som gör att nämnden också ska säga nej. Då ska det till en viss nivå på skyddsvärde, men de här byggnaderna har vi bedömt inte har den typen av värde.

Även om fastigheterna har funnits länge och utgjort såväl Folkets hus som servicehus och viktiga för den nedlagda campingen så är alltså bedömningen från Torsby kommuns sida att det inte finns skäl att skydda dem. Det finns idag heller inget annat skyddsvärde, säger Malin Jonsson.

– Jag skulle inte tro att de skulle vara föremål för att vara det heller om man skulle höra med en expert på det. Däremot är det viktigt att dokumentera när saker tas bort för att beskriva för eftervärlden.

Möjligheter försvinner

Enligt överklagan av kommunens rivningslov som inkom i juli framför man hur förutsättningarna för fortsatta verksamheter eller möjligheter till att ha en samlingslokal försvinner i händelse av rivning. Här har man också listat hur huvudbyggnaden på området använts på otaliga sätt genom åren.

Enligt överklagan försvinner möjligheterna till ytterligare verksamhet i byn i samband med att byggnaderna efter den gamla campingen rivs.
Enligt överklagan försvinner möjligheterna till ytterligare verksamhet i byn i samband med att byggnaderna efter den gamla campingen rivs. Foto: Daniel Olausson

Men så mycket än själva affektionsvärdet ser inte Malin Jonsson att det finns med byggnaderna och hon förstår att beslutet väcker känslor vid Kindsjön.

– Så är det också med många av våra ärenden att det finns andra som tycker annorlunda och det är såklart så att vi kan förstå att det inte är önskvärt för bygden. Men ja, vi får liksom inte lägga oss i den aspekten om det inte finns några värden som nämnden ska tillgodose.

LÄS MER:

Artikeltaggar

CampingFastigheterFortumKindsjönMiljöNämnderTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.