Hoppa till huvudinnehållet

Fortum köpte camping – och ska riva den: ”Inget med dammen att göra”

Publicerad:
Enligt Lars Nordström föreligger ett flertal faktorer bakom varför campingen har avvecklats och sedan också avyttrats, som pandemi och sjukdomsfall.
Enligt Lars Nordström föreligger ett flertal faktorer bakom varför campingen har avvecklats och sedan också avyttrats, som pandemi och sjukdomsfall. Foto: Daniel Olausson

Fortum vill riva byggnaderna vid före detta Kindsjöns camping.

Torsby kommuns rivningslov har överklagats av närboende.

– De här byggnaderna har inget med dammen att göra, säger Lars Nordström.

Som utsedd ordförande och talesperson för Råinjärvs intresseförening driver han frågan om att bevara sjöarna i närheten av Bograngen. Men det hindrar inte föreningen från att dessutom ifrågasätta varför den gamla campingens samtliga byggnader ska rivas.

– Man påstår i samband med det här rivningsbeslutet att Skogsgården som har 75 års historia som Folkets hus i byn saknar kulturhistoria och historiskt värde..., säger han och låter resten av meningen få hänga i luften.

Fortum förvärvade campingen och dess byggnader av den ideella föreningen Verdandi, vilket P4 Värmland rapporterat om tidigare. Rent formellt är det fastighetschef Pernilla Spetz som undertecknat den rivningslovsansökan som berör sammanlagt elva byggnader – fem av dem nedanför den damm som reglerar vattnet i Kindsjön.

Sex av dem på andra sidan Bograngenvägen. Det är just de byggnaderna som överklagan rör, föreningen förstår inte varför de ska rivas.

– Fastigheter måste ju underhållas och de vill väl slippa det ansvaret. Men jag tror att det skulle finnas ett intresse för att köpa byggnaderna ovanför vägen, säger Lars Nordström.

– Vi tycker inte att Fortum har kommit med något giltigt argument för varför det gamla folkets hus, servicehuset och uthyrningsstugorna ska få rivas. Och vi håller inte med i kommunens rivningsbeslut.

Skogsgården ligger på andra sidan Bograngenvägen sett till både dammen och Kindsjön.
Skogsgården ligger på andra sidan Bograngenvägen sett till både dammen och Kindsjön. Foto: Daniel Olausson

Pernilla Spetz förklarar i ett mejl att Fortum inte ser någon möjlighet att bevara byggnaderna och att det bland annat finns fuktskador i dem att beakta.

I övrigt hänvisar hon till det som Fortums kommunikationschef Per-Oscar Hedman säger i P4, där frågan om den intilliggande dammen också lyfts.

– Dammen ska i likhet med alla andra dammar genomgå en prövning av nya miljötillstånd och vi kan knappast föregå det, vare sig den ska vara kvar eller inte, sade han.

– Även om man säger att man inte har några planer på att riva dammen så förstår vi ju att man har det, kontrar Lars Nordström.

– Men de här byggnaderna som ligger ovanför vägen har inget med en dammutredning att göra.

Det är sammanlagt elva byggnader som Fortum avser riva enligt den ansökan som Torsby kommun har godkänt.
Det är sammanlagt elva byggnader som Fortum avser riva enligt den ansökan som Torsby kommun har godkänt. Foto: Daniel Olausson

Exakt när en eventuell rivning av den gamla campingen kan börja är i dagsläget oklart eftersom det rivningslov Torsby kommun beslutade om i mitten av juni alltså har överklagats och därmed har inget startbesked lämnats ännu.

Artikeltaggar

BograngenCampingDammarFortumKindsjönMiljöTorsby

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.