Hoppa till huvudinnehållet

Tre skolbyggen på 16 år – nu står nästa på tur: ”Bättre att bygga nytt”

Publicerad:
Råda skola invigdes på fredagen och efter att kommunens tre andra skolor har setts över står nu Kyrkhedens skola i Ekshärad näst på tur.
Råda skola invigdes på fredagen och efter att kommunens tre andra skolor har setts över står nu Kyrkhedens skola i Ekshärad näst på tur. Foto: Daniel Olausson

Råda skola F-6 är klar och det så kallade teknikhuset är på gång.

Samtidigt utreds framtiden för Kyrkhedens skola i Ekshärad.

Som står näst på tur.

Det var med glada miner som den nybyggda skolan i Råda invigdes på fredagsförmiddagen. Borta är den gamla mer eller mindre utdömda skolbyggnaden och efter att ha byggts i omgångar har Råda nu en modern skolbyggnad för upp till 120 elever i årskurserna F-6.

Med en sammantagen budget på nära 60 miljoner kronor plus de 12,4 miljoner som ombyggnationen av den intilliggande förskolan kostat är det en del pengar som lagts på skolbygget.

Med renoveringen av Sunnemo skola 2007, det väldiga utbygget av ÄBC 2010 och nu skolan i Råda har tre av kommunens skolor försetts med rejäla förbättringar inom loppet av de senaste 16 åren.

Och nu är det alltså snart dags för den fjärde – en utredning rörande behoven på Kyrkhedens skola pågår och beräknas vara klar i december.

– Det har väl inte hänt något där än, men min bild av det hela är i alla fall att det är bättre att bygga nytt, säger barn- och bildningsutskottets ordförande Boo Westlund (OR).

Boo Westlund (OR) var en av invigningstalarna.
Boo Westlund (OR) var en av invigningstalarna. Foto: Lisa Olaison

Utredningen ska ta vid där den förra avslutade och redovisade kostnader för i trakterna kring en kvarts miljard kronor lite beroende vilken renoverings- eller bygglösning man väljer.

I ruset av invigningen och ståendes med ett stort leende på den rejält tilltagna och numera innehållsrika skolgården i Råda är det åtminstone lätt att förstå Boo Westlunds inriktning om ett nybygge och dess fördelar.

– Med stöd av det här blir vi stärkta i att det är möjligt och viktigt. Så Kyrkheden är på gång, säger han.

I budget för 2023 och framåt finns dessutom 270 miljoner kronor avsatta för bygget av det nya teknikhuset i Hagfors.

LÄS MER:

Utredning klar – skolrenovering tros kosta kvarts miljard: ”Man blir bekymrad”Så vill OR satsa på Kyrkhedens skola: ”Vi vill ha fyra bra skolor”Skolan som välte kommunstyret – efter åtta års kamp står den nu klar

Artikeltaggar

Boo WestlundBudgetarEkonomiEkshäradInvigningarKyrkhedens skolaOberoende realisterRådaRåda skolaRenoveringarSkola och utbildningSkolorSunnemo

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.