Hoppa till huvudinnehållet

Efter 17 år – nu är hästsportprofilerna klara: ”Ett speciellt minne”

Publicerad:
Thomas Wilhelmsson och Sophie Wilhemsson har arrangerat den enorma hopptävlingen på den egna anläggningen vid Hästviken i många år.
Thomas Wilhelmsson och Sophie Wilhemsson har arrangerat den enorma hopptävlingen på den egna anläggningen vid Hästviken i många år. Foto: Lisa Olaison

I 17 år har Equality Line varje försommar arrangerat tävlingar av högsta nationella klass.

Flera av landets bästa ryttare har återvänt år efter år – men nu har grundaren Thomas Wilhelmsson bestämt sig för att sluta.

– Det är för mycket jobb helt enkelt, säger han.

Som mest har 1 000 hästar under en och samma helg tävlat på de högklassiga banorna hos Equality Line och Thomas Wilhelmsson på Hammarö. Förutom en inställd tävling på grund av corona har den arrangerats sedan 2006 och alltid med några av de bästa nationella ryttarna på plats.

Men 2023 års Wermland Equestrian Games blev den sista.

– Jag gör allt förarbete och efterarbete själv. Vi har väldigt många funktionärer som hjälper under tävlingarna, 100 stycken, men jag har jobbat tre veckor före och två veckor efter och tolv timmar om dagen i 17 år, säger han.

En stor anledning till att tävlingen går i graven är att Thomas Wilhelmsson och den mångårige tävlingsledaren Sophie Wilhemssons dotter ägnar allt mer tid åt eget tävlande.

Och det vill han inte missa.

– Från mitten av maj till midsommar är det fullt upp med att förbereda och avsluta tävlingen. Efter midsommar åker vi till Falsterbo där vi är under tio dagar och har vår monter där vi säljer våra produkter. Hela sommaren försvinner, så dels vill jag ha mer sommar men det är också så att vi har en dotter som är duktig och tävlar med ponny.

Redan på 80-talet började Thomas Wilhelmsson arbeta med hästtävlingar på Hammarö.

– Mellan 1982 och 1992 arrangerade jag tävlingar med Hammarö Ryttarförening – jag har gjort 30 år i ridsportens tjänst.

Minnena är många från åren vid Hästviken och Equality Line var en av de allra första privata aktörerna som arrangerade hästtävlingar med flera hundra ekipage.

– Vi var en föregångare när det kom till att arrangera tävlingar utan en ridskola som ordnade tävlingen. Ett speciellt minne är när Hammarö hamnfestival fanns och Sven-Erik Magnusson och Christer Sjögren uppträdde, det sticker ut lite grann.

Nationellt och även internationellt har tävlingen varit känd för sitt perfekta underlag.

– Med fibersanden var vi en föregångare, vi har fått massor av beröm för underlaget genom åren.

Wilhelmsson berättar om beslutet att inte arrangera egna tävlingar längre.
Wilhelmsson berättar om beslutet att inte arrangera egna tävlingar längre. Foto: Peter Bäcker

Även om Equality Line lägger ner sin stora tävling så kommer det inte sluta att arrangeras tävlingar på anläggningen. Sörmon ridklubb arrangerar årligen tävlingar och Karlstad sportryttare har en hel vecka på anläggningen. Förhoppningen är att värmländska ridklubbar även i framtiden vill förlägga sina tävlingar till Hästviken.

– Det hoppas jag verkligen, det är många som tycker det är synd att vi slutar eftersom tävling håller så hög klass. Platsen är idealisk med möjlighet att bada och även gå i vattnet med hästarna och vi har en ridpark och möjlighet för hästarna att beta. Jag vill också framhålla min fru, Sophie, som gjort ett jättelass med tävlingen under åren, säger han.

Artikeltaggar

HästsportHästvikenSophie WilhelmssonThomas Wilhelmsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.