Hoppa till huvudinnehållet

Domstol upphäver inte planen för ett nytt handelsområde

Publicerad:
Mark- och miljödomstolen finner inget skäl att upphäva detaljplanen som möjliggör för ett nytt handelsområde på Månsberget.
Mark- och miljödomstolen finner inget skäl att upphäva detaljplanen som möjliggör för ett nytt handelsområde på Månsberget. Foto: HP Skoglund

Kristinehamns kommun och Naturskyddsföreningen Karlstad gjorde detaljplanen som möjliggör för ett handelsområde på Månsberget till en rättssak.

Nu har mark- och miljödomstolen sagt sitt – domstolen avslår överklagan.

Det var december 2021 som politikerna i fullmäktige röstade igenom detaljplanen med minsta möjliga marginal. Omröstningen slutade 31-30. Planen blev emellertid överklagad till mark- och miljödomstolen i Vänersborg av ett antal parter.

När domstolen bantat i listan över klagade återstod Naturskyddsföreningen Karlstad och Kristinehamns kommun.

Domstolens ledamöter gjorde syn på plats i april och under tisdagen kom domen. Rätten finner inget skäl för att upphäva detaljplanen och slår av överklagan.

Domen kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen senast den 12 september.

Anders Tallgren (S), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden, hade på förmiddagen inte hunnit läsa domen.

– Det jag kan säga är att jag tycker det är bra att det har kommit ett besked så alla parter har något att förhålla sig till. Nästa steg blir att läsa domen och se hur resonemanget gått, säger Anders Tallgren.

Det grönröda styret med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet har gått ut med att de kommer att respektera det rättsväsendet kommer fram till.

– Vi får se hur processen fortlöper, om det här är ett delavslut men kanske inte det slutgiltiga.

Har du på känn att domen blir överklagad?

– Nej, det har jag har ingen uppfattning om, men vi måste ha en beredskap för att så länge det finns en nivå till i rättsliga processer kan det ske, svarar Anders Tallgren.

När detaljplanen antogs av fullmäktige i december 2021 röstade S och MP mot planen, men kom till korta mot det dåvarande blågröna styret där C ingick.

– Vi har våra partibeslut och det var de som låg till grund för det beslut som togs i fullmäktige. Nu har vi i det nya styret kommit överens om att vi som kommun ska respektera den dom som faller, förtydligar Anders Tallgren.

Inför omröstningen 2021 lade Socialdemokraterna fram en motion om att det behövs en ny handelsutredning, den senaste är 2017, för att belysa utrymmet för ett nytt handelsområde i Karlstad. Kontentan blev att en handelsutredning ska inkluderas i arbetet med den nya översiktsplanen.

– Jag vet inte om den utredningen, eller underlaget, blir lika fullskalig som de tidigare utredningarna. Den ska presenteras senare i höst, säger Anders Tallgren.

Översiktsplanen som sträcker sig till 2050 ska gå ut på en granskningsrunda i början av 2024.

Lars Nilsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Kristinehamns kommun sedan valet 2022.

– Jag har inte hunnit sätta mig in i ärendet, överklagan lämnades in under den förra mandatperioden. Men jag är helt övertygad om att vi inte kommer att överklaga något beslut. Det var mer en markering av våra åsikter, säger han.

När överklagan gjordes hade Kristinehamn ett moderatlett styre.

Nästa sammanträde i kommunstyrelsen är den 11 september, två dagar innan tiden att överklaga löper ut.

Nu ska Månsberget avgöras i domstol: ”Har stor respekt för fattade beslut”Fick avslag – nu tar politiker planen för Månsberget till överdomstolenGrönröda styret är enigt om Månsberget ”Vi kommer att acceptera utfallet”Då kommer domen om Månsberget: ”Skulle bli besviken annars”Ingen framgång för Sörensens överklagande: ”Ingen klagorätt”S får stöd för ny handelsutredning: ”Det är glädjande”Förening överklagar: ”Kommer aldrig att kunna återskapas”Vägval för omstridd plan: ”Hela tiden följt det regelverk som finns”Månsberget snabbt upp på bordet igenMånsberget skickas tillbaka till fullmäktige: ”Inte som det står i lagen””Månsberget kan bli nådastöten för Karlstads centrum”

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDetaljplanerDomstolarKarlstadKristinehamns kommunMånsbergetNaturskyddsföreningenÖverklaganden

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.