Hoppa till huvudinnehållet

Tre Kronor till Karlstad – kan hjälpa FBK att locka stjärnor: ”Visa upp Karlstad”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Linus Johansson får spela landslagshockey på hemmaplan i februari.
Linus Johansson får spela landslagshockey på hemmaplan i februari.

Det blir landslagshockey i Karlstad och Löfbergs Arena i vinter.

Sveriges Euro Hockey Tour-turnering spelas nämligen i Värmland 8-11 februari.

– Det ska bli skitkul att spela den, säger FBK-kaptenen Linus Johansson.

2002, när Löfbergs Arena var nybyggd, var det bland annat lettisk folkfest i Karlstad då det som då hette Löfbergs Lila Arena var en av spelorterna i ishockey VM.

Samma höst spelade Tre Kronor en landskamp i Karlstad, då möttes Sverige och Finland i en landskamp utdragen ur Ceska Pojistovna Cup.

Men därefter har det gått över 20 år utan landskamp i LA, men i vinter blir det ändring på det.

Vid lunchtid på måndagen gick nämligen både Svenska Ishockeyförbundet och Färjestad ut med nyheten att det som från början hette Sweden Hockey Games men som nu fått sponsornamnet Beijer Hockey Games kommer att avgöras i Karlstad i februari.

Linus Johansson, som varit bofast i landslaget de senaste åren och även var med i VM-truppen i våras, ser fram emot chansen att få spela blått och gult hemma i Karlstad.

– Det är alltid speciellt med landslagsturneringar. Visst, VM och OS är extra speciellt. Men Beijer Hockey Games och de andra turneringarna under säsongen är kul att få komma iväg på – träffa andra killar och spela en annan hockey som jag ofta bara blir pigg av. Jag älskar det, säger Linus Johansson.

Färjestads vd Stefan Larsson:

– Vi är glada och stolta över att få välkomna Tre Kronor till Karlstad och bjuda regionen på internationell ishockey av högklassigt format. En extra hockeykrydda att kunna erbjuda vår hockeytrogna publik och ett väldigt fint evenemang rent besöksnäringsmässigt för Karlstad och Värmland. Kul om vi kan få en härlig inramning med välfyllda läktare till alla matcher, säger Färjestads vd Stefan Larsson i ett pressmeddelande.

Ryssland inte med

Turneringen är en del i EHT, Euro Hockey Tour, där Sverige i många år ställdes mot Finland, Tjeckien och Ryssland.

Efter de sistnämndas anfallskrig mot Ukraina är de såklart inte längre en del av EHT, utan deras plats har istället tagits av Schweiz.

Att några av Europas bästa spelare kommer till Karlstad, det tror Linus Johansson även att Färjestad kan dra nytta av.

– Ett bra sätt att visa Karlstad och Färjestad för bra hockeyspelare som kanske är sugna på att testa på spel i Sverige – eller som vill flytta inom Sverige. Vi kan visa upp vad vi har här, säger Johansson.

– Dessutom får publiken chansen att komma och kolla på lite annorlunda hockey. Landslaget är bara positivt och utvecklande – både sett till att kolla och att vara med.

Glad att få se toppishockey i Karlstad är även kommunalrådet Anders Tallgren (S).

– Vi är stolta över att Karlstad står som värdstad för Beijer Hockey Games 2024. Arrangemanget stärker bilden av Karlstad som en kommun med många spännande idrottsevenemang. Hockeyintresset är stort i både Karlstad och Värmland så det känns extra kul att ge invånare och besökare möjlighet att se på förstklassig hockey.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyKarlstadLandskampLöfbergs ArenaSportSvenska IshockeyförbundetSweden Hockey GamesTre KronorTurneringar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.