Hoppa till huvudinnehållet

80-talsikonens musikalsuccé ska öka toleransen för dragkultur: ”Ett statement”

Publicerad:
Reporter Erik Segerpalm
Erik Segerpalm
erik.segerpalm@vf.se
Malick Afocozi (i mitten) gör en av huvudrollerna när Säffleoperan sätter upp musikalen ”Kinky boots” i höst. Musiken är skriven av Cyndi Lauper.
Malick Afocozi (i mitten) gör en av huvudrollerna när Säffleoperan sätter upp musikalen ”Kinky boots” i höst. Musiken är skriven av Cyndi Lauper. Foto: HP Skoglund

Fabriksgrå brittisk arbetarkultur möter drag och flärd i musikalen "Kinky boots" på Säffleoperan i höst.

– Det är inte bara en musikal utan också ett statement, säger teaterchefen Tobias Norelius.

Den verklighetsbaserade föreställningen "Kinky boots", med musik av självaste Cyndi Lauper, delar mångt och mycket dna med det aningen mer kända verket "Billy Elliot", som blev en stor succé för Säffleoperan för ett par år sedan. Där är det som bekant en balettkysst pojke som står upp för sina drömmar i ett kargt och fördomsfullt gruvsamhälle. Här färdas vi något söderut, till trakterna runt Northampton, där en familjeägd och mycket traditionell skofabrik står inför hot om nedläggning. Alla på golvet ser inte med blida ögon på den uppfinningsrika lösningen; att börja tillverka sexiga högklackade stövlar i mansstorlek.

"Kinky boots", som även har filmatiserats, tog hem en rad priser i samband med Broadwaypremiären för tio år sedan. Nordenpremiär fick den i Malmö 2016 med namn som Andreas Weise, Stefan Sauk och Marianne Mörck i ensemblen. När den nu för blott andra gången sätts upp på svensk mark är regissören den samma. Veteranen Ronny Danielsson tycker att verket fått "ny aktualitet" i och med den senaste tidens intensiva debatt om dragartister.

– När man är normbrytande blir det provocerande för många, säger han och lägger ut texten om en av musikalens huvudkaraktärer, nattklubbsartisten Lola som blir skofabrikens nya designer.

– Han gör inga anspråk på att vara något annat än en man, men han klär sig som kvinna och designar de här röda bootsen.

Ronny Danielsson har regisserat långt över hundra uppsättningar i Sverige. Det förvånar honom att ”Kinky boots” inte spelas oftare. ”Det är en underhållande show och en stark berättelse. Cyndi Laupers musik är väldigt härlig, det är verkligen starka låtar och mycket pop.”
Ronny Danielsson har regisserat långt över hundra uppsättningar i Sverige. Det förvånar honom att ”Kinky boots” inte spelas oftare. ”Det är en underhållande show och en stark berättelse. Cyndi Laupers musik är väldigt härlig, det är verkligen starka låtar och mycket pop.” Foto: HP Skoglund

Samarbetet med den unga fabriksägaren Charlie är till en början uppsluppet. Men när den oväntade succén leder till att företaget får chansen att presentera sin skokollektion på modemässan i Milano uppstår det sprickor mellan arbetarna och de showande dragartisterna. Den skånske musikalartisten Rasmus Mononen, som i Säffle gör rollen som Charlie, tycker om att konflikten "kommer smygande".

– Motsättningen mellan Lola och Charlie, den är inte riktigt uppenbar från början. Jag gillar det greppet, att det börjar lukta mer och mer illa ju längre föreställningen pågår. Dels blir det mer otäckt, dels sätter det fingret på hur det här med fördomar fungerar.

Det känns mer trovärdigt om det får växa fram?

– Ja, vi hinner bygga upp en ganska stabil relation mellan karaktärerna, innan den börjar skaka. Det tror jag är bra för publiken, att de får identifiera sig med Lolas och Charlies olika sätt att se på saker och följa dem på ett personligt plan innan själva kollisionen.

Rasmus Mononen har flera stora sångnummer i Säffleoperans uppsättning av ”Kinky boots”.
Rasmus Mononen har flera stora sångnummer i Säffleoperans uppsättning av ”Kinky boots”. Foto: HP Skoglund

Tobias Norelius, teaterchef, berättar om en lokal händelse som ägde rum för ett par år sedan, som i viss mån ligger till grund för valet att satsa på "Kinky boots" i Säffle.

– Vi hade en incident med en transkvinna som valde att flytta till Säffle. Hon levde tidigare som man och arbetade som officer. Nu kom hon att medverka i våra produktioner. En dag blev hon jagad av en raggarbil med personer som kastade ölburkar och skrek saker efter henne. Kanske bottnade det beteendet i någon form av nyfikenhet, eller okunskap. Oavsett vilket så vill vi med "Kinky boots" sprida upplysning, inpackat i en glittrande och underhållande show.

"Kinky boots" har premiär den 7 oktober.

Elsa Fahlander, Malick Afocozi och Rasmus Mononen syns i huvudrollerna som Lauren, Lola och Charlie.
Elsa Fahlander, Malick Afocozi och Rasmus Mononen syns i huvudrollerna som Lauren, Lola och Charlie. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

Billy ElliotFöreställningarMalmöMarianne MörckMilanoMusikalerNöje/KulturRonny DanielssonSkådespelareSäffleSäffleoperanTeaterTobias Norelius

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.