Hoppa till huvudinnehållet

Ny smäll i 200-miljonersklassen för Hammarö: måste fixa nytt vattentorn

Publicerad:
Vattentornet i Skoghall har drygt 80 år på nacken och måste bytas ut inom kort.
Vattentornet i Skoghall har drygt 80 år på nacken och måste bytas ut inom kort. Foto: Daniel Larsson

Hammarö kommuns vattentorn faller snart för åldersstrecket, och måste bytas ut. Mycket talar nu för ett nybygge på samma plats som det gamla tornet. Men billigt blir det inte.

Det befintliga vattentornet mellan Skoghalls centrum och Lillängshamnen byggdes 1942, och fungerade genom att vatten togs upp från Vänern och renades i ett vattenverk som låg placerat vid hamnen. Verket avvecklades dock på 1970-talet, då ett avtal knöts om vattenleveranser från Sörmoverket i Karlstad.

Men nu börjar tornets tid rinna ut. När avtalet med Karlstads kommun förnyades 2019 var ett av kraven att Hammarö kommun senast till december 2023 skulle ha utrett och och byggt en ny vattenreservoar. Något bygge har inte blivit av ännu, men en utredning ligger klar.

Den listar de olika alternativen: bland annat skulle man kunna lösa vattenförsörjningen med en så kallad ”lågreservoar”, där kraftfulla pumpar kan frakta ut vattnet från stora vattentankar i marknivå. Att driva det kräver dock stora energimängder.

Kostnad: runt 200 miljoner kronor

Serviceförvaltningen förordar därför ett nytt torn, som med tanke på Hammarös befolkningstillväxt behöver kunna rymma sex gånger så mycket vatten som det befintliga. I tjänstemannautredningen spekuleras om placeringen: en mer central position på ön skulle kunna ha sina fördelar. Samtidigt har inte kommunen något överflöd av tillgänglig mark.

Politikerna i servicenämnden tar en första ställning på mötet den 23 augusti, och inför det har förvaltningen förordat en placering på samma plats. Ungefärlig kostnadsberäkning: 150 - 200 miljoner kronor, plus 10-15 miljoner för rivningen av det gamla tornet.

– Det här är en jätteviktig investering för Hammarö kommun, vattenförsörjningen är något som bara måste fungera. Vad gäller placeringen har jag inte full koll på detaljerna, men vi har relativt lite ledig mark och ska vara försiktiga när det gäller att ta skogs- eller jordbruksmark i anspråk. I Skoghall har vi en plats som vi vet fungerar, säger kommunalrådet Solweig Gard.

Artikeltaggar

AvtalHammaröHammarö kommunInvesteringarKarlstadSamhälleServiceförvaltningenSkoghallSolweig GardVattenVattenförsörjning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.