Hoppa till huvudinnehållet

VM-debut närmar sig för Sveriges snabbaste man: ”Har inget att förlora”

Publicerad:
Henrik Larsson gör snart sitt första senior-VM.
Henrik Larsson gör snart sitt första senior-VM. Foto: JOEL MARKLUND

Årets stora höjdpunkt är nu bara några dagar bort.

Då tar Henrik Larsson rygg på förbundskapten Kajsa Bergqvist.

– Jag känner mig rätt säker på nytt svenskt rekord, säger värmlänningen inför friidrotts-VM.

Henrik Larsson befinner sig redan i ungerska huvudstaden Budapest inför karriärens första senior-VM, med start på lördag.

Men några mästerskapsnerver finns däremot inte hos IF Götas supersprinter.

– Jag burkar inte känna så mycket dagarna innan, det kommer mer under just själva tävlingsdagen. Det jag känner just nu är snarare att jag bara vill dra i gång och ge mitt allt bara.

Premiärdagen innehåller sju försöksheat på 100 meter där 24 löpare går vidare till söndagens semifinaler. På kvällen samma dag väntar även finalen.

– Det handlar om att ta varje lopp för sig och inte blicka mot semi och final redan nu. Presterar jag på min normala nivå ska jag ta mig vidare från försöken utan att behöva ge mitt yttersta. Men det finns inte hos mig, jag kommer ge allt oavsett.

Förra året krävdes det tiden 10,18 för att gå vidare till nästa steg. Henrik Larssons personbästa, vilket även är Sverigebästa, ligger på 10,13. Den tiden satte han i semifinalen på SM för tre veckor sedan.

”Jag håller med”

I samband med att den svenska VM-truppen släpptes förra veckan spekulerade förbundskaptenen Kajsa Bergqvist om värmlänningens VM-chanser till VF-sporten

Då trodde hon på minst semifinalplats och nytt svenskt rekord.

– Det håller jag med Kajsa om, jag känner mig rätt säker på det. Man vet aldrig hur dagen blir på förhand men har jag ingen dålig dag ska jag nog klara det.

Henrik Larsson med en trevlig helg i Söderhamn.
Henrik Larsson med en trevlig helg i Söderhamn. Foto: JOHANNA WALLEN

Hur ser du på konkurrensen som är på VM?

– Det är världens bästa sprinters som jag ställs mot, det ska bli superkul. Sen har jag ofta en tendens att höja mig i de här sammanhang, tiderna brukar ofta bli bättre i mästerskapssammanhang, säger 23-åringen och uppskattar att det kommer krävas åtminstone 10,05 för att nå en finalplats.

”Blandade känslor”

Prestationerna på 200 meter räckte aldrig till något VM-start. Det har gjort att förberedelsen nu har specificerats på endast 100 meter.

– Det är väl lite blandade känslor. Det hade självklart varit kul att även springa 200 meter, men jag har många år på mig. Nu underlättar det lite i stället att endast behöva ha en sak i huvudet, kunna lägga fokus på startträning och toppfart, medger Larsson.

Och formen går inte heller att klaga på.

– Det känns bra både fysiskt och psykiskt. Jag har ingenting att förlora och tycker bara det ska bli väldigt kul.

Artikeltaggar

FriidrottFriidrotts-VMHenrik LarssonIF Göta

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.