Hoppa till huvudinnehållet

Skola får byggas – trots fridlysta växten

Publicerad:
Knärot. Arkivbild.
Knärot. Arkivbild. Foto: Tommy Andersson

Fridlysta arten knärot satte tillfälligt krokben för byggnationen av nya högstadieskolan Hammarlunden. Nu har länsstyrelsen beviljat dispens för bygget.

Bygget sattes på paus när växten upptäcktes i våras.

Godkännandet från länsstyrelsen kom före sommaren – men beslutet överklagades. Nu har även mark- och miljödomstolen gett Hammarö kommun rätt, meddelar kommunen i ett pressmeddelande.

– Hur mycket som orkidéerna har påverkat projektet är för tidigt att säga men vi hoppas och tror att vi kommer att kunna ta igen det mesta av tiden även om vi säkerligen kommer att behöva justera tidsplanen något, säger Rikard Enér, projektledare för skolprojekten i Hammarö kommun, i pressmeddelandet.

Nu väntas ett symboliskt spadtag kunna tas om omkring en månad. Först ska skog avverkas.

– Orkidéerna kommer att flyttas med omsorg till en annan plats i liknande miljö där vi kommer ge dem förutsättningar att växa vidare, säger Gunnar Skaeret, projektledare för Hammarlunden 7-9, i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättByggnationHammarlundenHammaröÖverklagandenPolitikPressmeddelandeSkog

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.