Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Rödgrön oförmåga att prioritera skolan

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
Niklas Wikström (L), Alexander Torin (M) och Erik Nilsson (KD).
Niklas Wikström (L), Alexander Torin (M) och Erik Nilsson (KD). Foto: Frida Hjerpe

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det rödgröna styret menar att skolan är ett av samhällets viktigaste uppdrag, därför är det förvånansvärt att de inte röstade på vårt budgetförslag – det hade givit skolan mycket mer resurser, skriver företrädare för Karlstads borgerliga allians i en replik.

Välfärden börjar med en bra skola och bra utbildning

Självklart vill alla partier att skolan ska ha rätt resurser och att alla elever ska få det stöd de behöver, där finns ingen intressekonflikt. Problemet ligger i hur det översätts i faktiska handlingar.

Att ge pengar till lärarlöner och skolmaterial räcker inte om politikerna samtidigt skär ner på underhållet av skolbyggnaderna så att de förfaller. Det var nämligen så Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjorde sist de styrde Karlstad.

Nu är det dags igen, fast den här gången har det rödgröna styret dragit ner på all skolverksamhet i sin budget. Det betyder konkret att lärare kommer sägas upp och att stödfunktionerna kommer bli färre samtidigt som det rödgröna styret kommer göra allt för att låtsas som om det inte är deras fel.

Vi i Karlstads borgerliga allians fokuserar helhjärtat på kommunens kärnuppdrag och vill dra ner på byråkrati och administration för att i stället lägga pengarna på skolan. Det är en åtgärd som det rödgröna styret gärna får kopiera, helst igår, och genomföra för barnens bästa.

Till dess vore det klädsamt om det rödgröna styret var ärliga med att barnen kommer få en sämre skolgång med deras politik, men vi befarar att mandatperioden kommer bestå av undanflykter och ursäkter där Karlstadsborna kommer få höra hur alla problem i Karlstad är någon annans fel.

Följdfrågor om de styrande politikernas ansvar måste ställas. Att de inte vill prioritera skolan kommer skada Karlstads kommun både på kort och lång sikt. Allra värst kommer det vara för de unga som hamnar mellan stolarna samtidigt som Socialdemokraterna försöker bräcka varandra i vem som bygger störst och dyrast badhus i länet.

Det rödgröna styret verkar oförmögna att prioritera lärare över byråkrater. För oss är valet enkelt, vi väljer lärare.

För Karlstads borgerliga allians,

Alexander Torin (M)

Erik Nilsson (KD)

Niklas Wikström (L)

Artikeltaggar

Alexander TorinBadanläggningarBudgetarEkonomiErik NilssonKarlstadKristdemokraternaLärareMiljöpartietModeraternaNiklas WikströmPolitikSocialdemokraterna