Hoppa till huvudinnehållet

Nya högstadiet på Hammarö får byggas - trots fridlyst orkidé

Publicerad:
Knärot är en rödlistad orkidé.
Knärot är en rödlistad orkidé. Foto: Tommy Andersson

Den fridlysta orkidén knärot satte stopp för bygget av det nya högstadiet på Hammarö i våras, men nu har dispensansökan för fridlyst art godkänts, och bygget kan starta.

– Nu blir det full fart igen, säger Gunnar Skjaeret projektledare för högstadiet Hammarlunden.

Länsstyrelsen godkände Hammarö kommuns dispensansökan redan innan sommaren, men då ärendet blev överklagat hamnade det i mark och miljödomstolen, vilken nu har godkänt dispensen.

– Det känns jättebra, vi var ju redo att börja bygga i slutet av april, men så lades allt på is, säger Gunnar Skjaeret till VF.

Den fridlysta knäroten kommer nu att flyttas från området.

– Vi har lagt ned mycket arbete på att hitta en skog med liknande biotop, och nu ska den flyttas dit. Det här är något som man lyckats med på andra platser i Sverige tidigare, säger han.

VF har tidigare rapporterat om turerna kring hur knäroten hotat skolbygget, vilket har en budget på 275 miljoner.

– Det är jätteviktigt att den här skolan får börja byggas. Den tidigare skolan har mycket slitage, och elevantalet har ökat på ett sätt som den gamla skolan inte klarar av. Idag får en stor del av eleverna sin undervisning i tillfälliga byggnader.

Ett symboliskt första spadtag tas om en månad. Fram tills dess kommer skogen att avverkas på den plats som skolan ska byggas.

Gunnar Skjaeret är projektledare för det nya högstadiet som ska byggas på Hammarö, här i området i skogen med den fridlysta orkidén.
Gunnar Skjaeret är projektledare för det nya högstadiet som ska byggas på Hammarö, här i området i skogen med den fridlysta orkidén.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättBudgetarDjur och naturHammarlundenHammaröHammarö kommunÖverklagandenSkogUndervisning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.