Hoppa till huvudinnehållet

Duon aktuell för spel i Degerfors – som lägger pressen på Blåvitt: ”Ska gå ut och njuta”

Publicerad:
Degerfors tränare Andreas Holmberg ser fram emot lördagens enormt viktiga match.
Degerfors tränare Andreas Holmberg ser fram emot lördagens enormt viktiga match. Foto: JONAS LJUNGDAHL

En klassisk sexpoängsmatch.

Seger för Degerfors – då skiljer sju poäng ned till just IFK Göteborg nedflyttningsplats, med tio omgångar kvar att spela.

– De har egentligen all press på sig, säger Andreas Holmberg som får tillbaka två spelare i matchtruppen.

Det har tätnat rejäl i allsvenskans bottenstrid efter att bland annat både Degerfors och IFK Göteborg fått med sig en del poäng mot slutet.

– Titta på de matcher vi haft efter uppehållet. Värnamo två gånger, BP två gånger, sen Sirius och nå Blåvitt. IFK Norrköping är väl egentligen den enda motståndare vi haft där man inte kunde beteckna det som en sexpoängsmatch, säger Andreas Holmberg.

– Så vi börjar bli rätt vana den här typen av matcher. Och vi börjar lära oss vad som krävs i dem och har gjort det väldigt bra mot slutet. Att ha en så viktig match inför fullsatta läktare på Valla – det känns bara kul. Vi ser verkligen fram emot den.

Att spelarna ska tänka så är det tränarduo Holmberg och Tobias Solberg lagt fokus på under veckan.

– Vi har pratat jättemycket om att gå ut och njuta av den här matchen. Det är precis den här typen av matcher man vill spela. Vi hade kunnat spela en mittenmatch inför 2 500, det är inte lika kul.

– Sen att gå in och njuta av fotboll, det innebär inte att man kan tumma på sitt jobb. Vi ska jobba stenhårt i morgon, det är oerhört viktigt.

Andra set väntar

Dels för poängen som står på spel.

Dels för att Degerfors sannerligen har revansch att utkräva på sig själv efter storförlusten på Ullevi mot Blåvitt i våras.

– Verkligen. Som ”Tobbe” sagt hela veckan: Nu ska vi spela andra set. Det kan vara vår sämsta match för året, vi har en jättestor revanschlusta i laget.

Johan Mårtensson och Douglas Bergqvist är båda aktuella för spel mot Göteborg.
Johan Mårtensson och Douglas Bergqvist är båda aktuella för spel mot Göteborg. Foto: AXEL BOBERG

Senast mot Värnamo saknades Oscar Wallin och Johan Mårtensson, som då precis börjat träna för fullt efter sin hjärnskakning.

– Johan har tränat för fullt hela veckan och är tillbaka i matchtruppen. Oscar däremot är inte uttagningsbar än.

Testas på matchdagen

Något spel mot Värnamo blev det inte heller för en av sommarens andra värvningar i Douglas Bergqvist som var med i bruttotruppen till matchen, men som ströks som sista man i matchtruppen.

– Han åkte på en smäll på träning någon dag innan. Han har fortfarande lite känning, så vi kommer att testa honom i morgon.

Därför tar man precis som senast ut 21 spelare i en bruttotrupp till matchen. Enda skillnaden i den är Mårtensson in – och Albin Mörfelt ut.

– Han är inte skadad utan det är av konkurrensmässiga skäl. Vi tar alltid ut den trupp vi tycker är bäst för dagen.

Ett par veckor återstår innan transferfönstret stänger, frågan är om Mörfelt är kvar i Degerfors då eller lämnat för att få mer speltid.

Stabilare defensiv

De får förtroendet mot IFK vill Holmberg ska fortsätta på samma sätt som Degerfors agerat mot slutet, där det stora lyftet kommit tack vare defensiven.

– Mycket mer stabilt. Vi har släppt in ett mål de tre senaste matcherna, och vi har framför allt även släppt till väldigt mycket färre målchanser. Tillsammans med ett bra målvaktsspel har vi gått från 40 insläppta på 16 matcher till 1 på 3, det är såklart ett stort fall framåt.

Framåt finns mer att önska.

– Vi har varit vassa när vi fått lägena. Men vi behöver utveckla anfallsspelet ännu mer, bli bättre när vi har bollen och attackera ännu mer.

Degerfors får extra stöd i nyckelmatchen mot Blåvitt: ”Ska eka runt arenan”

Artikeltaggar

Albin MörfeltAllsvenskanAndreas HolmbergDegerforsDouglas BergqvistFotbollIFK GöteborgJohan MårtenssonOscar Wallin

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.