Hoppa till huvudinnehållet

177 fastigheter kan få snabbt bredband – med statligt och kommunalt stöd

Publicerad:
Det kommunala bolaget Karlstads el- och stadsnät vill fortsätta att utbyggnaden av snabbt bredband. Men enbart statligt stöd räcker inte - bolaget vill även att kommunen backar upp satsningen med en halv miljon kronor.
Det kommunala bolaget Karlstads el- och stadsnät vill fortsätta att utbyggnaden av snabbt bredband. Men enbart statligt stöd räcker inte - bolaget vill även att kommunen backar upp satsningen med en halv miljon kronor. Foto: Helena Landstedt/TT

177 fastigheter på Karlstads landsbygd kan få bredband.

Om Post- och telestyrelsen backar upp utbyggnaden – och Karlstads kommun bidrar med en halv miljon kronor.

Enligt statistik från 2021 har 98,13 procent av Karlstadsborna tillgång till bredband med en uppkopplingshastighet på minst en gigabit per sekund. Nu vill Karlstads el- och stadsnät fortsätta utbyggnaden med 177 fastigheter (130 hushåll och företag samt 47 fritidshus) på landsbygden.

För att investeringen ska bli ekonomisk försvarbar krävs det uppbackning från statligt håll. El- och stadsnät har sökt ekonomiskt stöd hos Post- och telestyrelsen. Att ansluta de 177 fastigheterna till fibernätet beräknas landa på 12,7 miljoner kronor.

El- och stadsnät söker även kommunalt stöd med 500 000 kronor. Tjänstemännen föreslår politikerna i kommunstyrelsen att bevilja ansökan som behandlas på tisdagens sammanträde.

Artikeltaggar

BredbandElFastigheterHushållKarlstadTeknik och vetenskap

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.