Hoppa till huvudinnehållet

Många vill se Tomas Ledin i ny skrud i Karlstad: ”Strongt av honom att våga”

Publicerad:
Många vill höra Tomas Ledin framföra sina kända låtar i symfonisk tappning. Säsongspremiären för Wermlandsoperans stora konsertserie är nästan helt utsåld.
Många vill höra Tomas Ledin framföra sina kända låtar i symfonisk tappning. Säsongspremiären för Wermlandsoperans stora konsertserie är nästan helt utsåld. Foto: Pressbild

Högkaratiga internationella gästspel och lokalt förankrade stjärnor inom den klassiska musiken står på programmet för Wermlandsoperans stora konsertserie.

Den udda fågeln i sammanhanget, hushållsnamnet Tomas Ledin i symfonisk skrud, inleder säsongen inför ett fullsatt CCC.

– Det är strongt av honom att våga, säger operachefen Kjell Englund.

När pennan och rösten bakom trallvänligheter som "Sommaren är kort" och "En del av mitt hjärta" för något år sedan giftes samman med Kungliga Filharmonikerna resulterade det i Stockholmskonserterna och skivan "Symphonia". Nu ska konceptet, där den Degerforsbördige dirigenten Peter Nordahl arrangerat om Ledins låtskatt, ut på turné. Konserten på Karlstad CCC med Wermlandsoperans orkester äger rum den 2 september och senast Kjell Englund kikade fanns det bara två biljetter kvar.

– Så vi säljer ut CCC, 1 600 platser. Det är fantastiskt roligt.

Sedan Johannes Gustavsson lämnade Wermlandsoperan för två år sedan har man inte haft någon chefsdirigent. Men nu rör det på sig, berättar operachefen Kjell Englund. ”Ni ska inte ramla av stolen om det händer något inom kort på den fronten. Men det är mycket som ska stämma.”
Sedan Johannes Gustavsson lämnade Wermlandsoperan för två år sedan har man inte haft någon chefsdirigent. Men nu rör det på sig, berättar operachefen Kjell Englund. ”Ni ska inte ramla av stolen om det händer något inom kort på den fronten. Men det är mycket som ska stämma.” Foto: Tommy Andersson

Mer publiktillvänd än så här blir kanske inte den klassiska musiken, kan man resonera.

– Det är roligt att sticka in sådana här saker i programmet ibland, samtidigt som det alltid är en balansgång. Skulle man göra det två gånger under en och samma säsong kanske man äventyrar den mer traditionella publiken. Men det känns speciellt spännande med en sådan som Tomas Ledin, som jag tycker har skrivit såpass mycket bra musik genom åren. Nu står han plötsligt där utan trummorna och basen i ryggen och jag tycker det är strongt av honom att våga, säger Kjell Englund.

Italiensk violinist

Ledinkonserten har sedan biljetterna släpptes i våras blivit det dragplåster till stora konsertserien, eller abonnemangsserien som den också brukar kallas, som Wermlandsoperan hoppades på. 70 abonnenter har tillkommit vilket gör att man nu ligger på 578 återkommande konsertgäster.

– Vi är hemskt glada för vår stampublik, att det finns ett sådant intresse här i Värmland.

Den italienska violinisten Anna Tifu gästar konsertserien den 5 oktober.
Den italienska violinisten Anna Tifu gästar konsertserien den 5 oktober. Foto: Pressbild

Resterande delar av konsertprogrammet, som når sin final i maj nästa år, är av mer traditionellt snitt. Kjell Englund blir närmast lyrisk när han berättar om säsongens andra konsertkväll som går av stapeln den 5 oktober. Gästar då gör den italiensk-brittiske dirigenten Damian Iorio och den italienska violinisten Anna Tifu.

– Hon kom fram som ett underbarn och gjorde debut redan som elvaåring. Anna ska bland annat spela Ravels "Tzigane" som hon gör så vansinnigt bra.

Uruppföranden

Samma kväll uruppförs även ett verk av Uppsalatonsättaren Tebogo Monnakgotla, som under den kommande säsongen är på residens hos Wermlandsoperan. Verket, som har arbetsnamnet "The robin" (Rödhaken"), är ett av två stycken som Monnakgotla skriver för uruppföranden i Karlstad den kommande säsongen.

Tebogo Monnakgotla är residenstonsättare hos Wermlandsoperan den kommande säsongen.
Tebogo Monnakgotla är residenstonsättare hos Wermlandsoperan den kommande säsongen. Foto: Pressbild

Den 16 november handlar det mesta om dirigenten och pianosolisten Magnus Fryklund, född och uppväxt i Karlstad men numer bosatt i Montpellier. På programmet står bland annat Mozarts 21:a pianokonsert, mer känd som "Elvira Madigan".

– Jag ville så gärna bjuda tillbaka honom hit, att vara både solist och dirigent. Så han kommer leda hela konserten från pianot, säger Kjell Englund.

Trettondagskonserten den 5 januari kommer att ledas av den tyske dirigenten Roland Kluttig och sopranen AnnLouice Lögdlund är kvällens solist. Lögdlund gör för övrigt titelrollen när Wermlandsoperan sätter upp Puccinis "Tosca" i februari.

Frihet och förtryck

Samma månad, den 1 februari, gästar saxofonisten Johannes Thorell CCC tillsammans med den ryska – och för tydlighetens skull starkt Putinkritiska – dirigenten Anna Skryleva. I ett av de stycken som då framförs förekommer inspelad fågelsång från polcirkeln, och just fåglar blev något av ett tema när Kjell Englund satte ihop konsertsäsongen.

– Samtidigt som jag inte vill skriva folk på näsan så vill jag ändå att det ska finnas någon form av dramaturgisk båge i ett konsertprogram, säger han, och kopplar gärna samman "fågeltemat" med höstens stora musikalsatsning "Hundraåringen" och vårens "Tosca".

– Man behöver inte skrapa alls mycket på ytan för att inse att det handlar om frihet, eller längtan efter frihet. Och så handlar det om förtryck. De sakerna ligger som ett slags grundackord här. Och vad karaktäriserar frihet om inte fåglarna?

Mozarts ungdomsverk

Säsongens näst sista konsert äger rum den 7 mars då den holländske dirigenten Arjan Tien leder orkestern och den värmländska sopransolisten Karolina Andersson i ett program som bland annat består av Mozarts ungdomsverk "Exsultate, jubilate" och Stravinskijs "Eldfågeln". Säsongsfinalen den 3 maj blir en samproduktion med Musikhögskolan Ingesund och där meddelas solister vid ett senare tillfälle.

Artikeltaggar

Anna TifuKarlstadKarlstad CCCKjell EnglundKonserterMontpellierMusikMusikhögskolan IngesundTebogo MonnakgotlaTomas LedinVärmlands länWermlandsoperan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.