Hoppa till huvudinnehållet

Arvika kommun nobbar Dahléns förlikningsbud: ”Tycker det är bedrövligt”

Publicerad:
Robin Dahlén och hans juridiska ombud Stefan Liliebäck nobbas i sitt försök att få en förlikning med Arvika kommun.
Robin Dahlén och hans juridiska ombud Stefan Liliebäck nobbas i sitt försök att få en förlikning med Arvika kommun. Foto: Peter Bäcker

Robin Dahléns erbjudande om en förlikning med Arvika kommun var till ingen nytta. Vid det senaste kommunstyrelsemötet beslutade politikerna att inte anta Dahléns bud.

– Jag tycker att det är bedrövligt att de inte ens vill komma till förhandlingsbordet, säger Robin Dahléns juridiska ombud Stefan Liliebäck.

I slutet av juni erbjöd Robin Dahlén Arvika kommun en förlikning i det mycket omtalade skadeståndsmålet, där Dahlén tidigare krävt kommunen på drygt tre miljoner kronor. Förlikningsbudet innehöll ingen specificerad summa pengar, utan framförallt att kommunen skulle be om ursäkt ordentligt för hanteringen av familjen Dahlén i samband med Kevinärendet och också att de skulle ta ansvar för de felaktigheter som begåtts.

– Hans förlikningsbud var väldigt generöst, där den bärande delen var att kommunen skulle be om ursäkt och ta ansvar. Det där med pengarna var av underordnad betydelse, säger Stefan Liliebäck.

Preskriberat

Men kommunstyrelsen nappade alltså inte på erbjudandet och i ett pressmeddelande skriver de att de anser ”att ärendet är preskriberat samt att kommunen agerade utifrån sitt uppdrag enligt lag”. De hänvisar också till att kommunstyrelsen redan 2022 bedömde att det inte fanns skäl för någon skadeståndsskyldighet. Därmed konstaterar kommunen vidare att rättsprocessen vid Värmlands tingsrätt fortsätter.

– Så med det sagt så anser vi inte att det finns någon grund för att gå in i en diskussion om skadestånd eller någon förlikning och det har vi nu meddelat tingsrätten, säger Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika kommun och den som blivit utsedd att föra kommunens talan i ärendet.

Det är ett besked som förvånar Stefan Liliebäck.

– Ja, det gör det faktiskt, för det normala är ju att man förhandlar, men här har kommunen valt att inte ens komma till förhandlingsbordet. Och nog hade jag trott att de skulle vara beredda att förhandla i alla fall, säger han.

Processen fortsätter

Det innebär att den synnerligen långdragna rättsprocessen som startade redan för ett år sedan fortsätter under hösten.

– Ja, så är det ju. Och det kommer såklart att kosta kommunen ännu mer pengar, säger Liliebäck.

Gävert fick inte vara med och besluta – ansågs jävig: ”Jättekonstigt”Dahlén skickar nytt förlikningsbud till Arvika kommun: ”Begriper inte”Kommunen om Dahléns förlikningsbud: ”Nej, något bud har vi inte fått”

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBrott, lag och rättKommunstyrelsenRobin DahlénSocialdemokraternaStefan LiliebäckVärmlands länVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.