Hoppa till huvudinnehållet

Knivhuggen räddades med bälte

Publicerad:
Mannen hade blött så pass kraftigt att räddningstjänsten spolade rent platsen där han initialt fått hjälp.
Mannen hade blött så pass kraftigt att räddningstjänsten spolade rent platsen där han initialt fått hjälp. Foto: Polisen

En 29-årig man åtalas för att ha knivhuggit en annan man vid en bensinstation i Munkfors i mitten av juli.

Offret ska ha fått livshotande skador men då räddningstjänstpersonal av en slump befann sig på samma plats kunde den allvarligaste blödningen stoppas.

– Jag förstod att jag behövde hjälp för det sprutade blod, säger mannen i förhör med polisen på sjukhuset.

29-åringen ska ha utdelat ett hugg mot den andre mannen och träffat denne i överarmen. Något som ledde till en djup skada som skar upp muskler, artärer och nerver.

Upprinnelsen till händelsen ska ha varit att ett sällskap som färdades tillsammans i en bil inte kunnat tanka själva vid bensinstationen. Flera i sällskapet ska då begett sig ner till en närliggande restaurang och parkeringsplats i Munkfors, där de bett olika personer att hjälpa dem att tanka. Då ingen av de tillfrågade hade lust med detta ska en kvinna i sällskapet uttryckt sig på ett sådant sätt att några av de tillfrågade känt sig så illa till mods att de kontaktade polisen.

– En kvinna, kom fram till oss igen och frågade, men min kompis sa nej. Vi är ungdomar vi har inga pengar, så att hon skulle gå därifrån. Då gick hon och skrek mot sina kompisar vid OK, ”ska vi behöva döda dem eller slå dem så att de ska hjälpa oss”, säger ett vittne i förhör med polisen.

En kvinna ska då gått med på att hjälpa sällskapet att tanka, något som fick offret att att reagera, då han enligt ett annat vittne tyckt att kvinnan blev utnyttjad av sällskapet. I samband med detta ska stämningen blivit upprörd mellan offret och sällskapet i bilen. När vittnet lämnade offret ensam med sällskapet ska dessa blivit allt mer aggressiva och 29-åringen ska i samband med detta huggit mot offret med vad som beskrivs av vittnen som en kniv.

– Det fick väldigt snabbt, det var knappt inte ens stökigt. De står och pratar bara när den här mannen rycker fram en kniv, för målsäganden är inte ens beredd, säger åklagaren i fallet Barbro Brännlund.

Livshotande skador

Då hugget träffade offret högt upp i bicepsen i närheten av armhålan började han blöda ymnigt.

– Det var livshotande. Risken finns ju att man blöder så mycket att man går in i chock och inte överlever, säger Barbro Brännlund.

  • Blodiga byxor
    Blodiga byxor Foto: Polisen
  • Uppklippt tröja
    Uppklippt tröja Foto: Polisen

Av en ren slump fanns två personer från räddningstjänsten som kunde snöra åt offrets arm med hjälp av ett bälte och stoppa den allvarligaste blödningen.

– Det var personer som visste hur man skulle göra och jag tror ambulansen var snabbt på plats och fick på en så kallad tourniquet, ett sånt avsnörande förband.

Sällskapet flydde sedan från platsen men kunde gripas av polisen kvällen efter, då på en annan bensinstation i Arboga. Den 29-årige mannen som nu står åtalad för försök till mord är sedan tidigare känd av polisen.

– Han är dömd i Sverige för grovt vapenbrott.

Förhandlingen är planerad till slutet av nästa vecka.

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBarbro BrännlundBrott, lag och rättFörhörGripandenMunkfors

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.