Hoppa till huvudinnehållet

Nu säljs klassiska Café August: ”Hoppas att någon eldsjäl vill ta vid”

Publicerad:
Anrika Café August ligger nu ute till försäljning.
Anrika Café August ligger nu ute till försäljning.

Café August vid Kanikenäset i Karlstad var under många år ett älskat café, med smått legendariska spelningar och mytomspunna pannbiffar.

Nu säljer de tidigare ägarna verksamheten.

– Det vore trevligt om någon vill fortsätta att driva café här, säger Ann-Catrine Bråth.

Under slutet av 90-talet fick Karlstad ett nytt café, beläget på en höjd intill Hammaröleden och med utsikt över hamninloppet och vassruggarna som skiljer Hammarö från Karlstad. Café August etablerade sig snabbt som ett populärt ställe för att bara ta en fika, eller för att käka söndagslunch med familjen. Men också för alla spelningar som hölls på platsen, ofta med inriktning åt det proggigare hållet, på den lilla intima utomhusscenen.

Den satsningen höll i 18 år.

– Vi stängde 2017, för då kände vi att vi inte riktigt orkade längre. Att hålla på i 18 år är rätt tufft i den här branschen. Men det har varit oerhört roligt, säger Ann-Catrine Bråth.

Ann-Catrine Bråth utanför Café August under verksamhetens tidiga år.
Ann-Catrine Bråth utanför Café August under verksamhetens tidiga år.

”För stort”

Augusts stängning inträffade samtidigt som området kring caféet som bäst höll på att exploaterats, med flera höga hus strax intill knuten. Men Café August har legat kvar i sin mer småskaliga utformning och har sedan stängningen fungerat som bostad åt paret Ulf och Ann-Catrine Bråth.

– Men det är lite för stort för oss att hålla reda på nu, både inne och utomhus. Och nu när det är färdigbyggt runt om så känner vi att det nog skulle vara läge att dra igång den här verksamheten igen. Och det är vi för gamla för, säger Ann-Catrine Bråth.

Hur känns det då?

– Det är både och. Vi har varit här sedan 1990 och före det så bodde min farmor och farfar här, så det är lite av min identitet. Det är inget beslut vi har tagit över en dag.

Vad har ni för förhoppningar från en eventuell köpare?

– Vi hoppas såklart att någon eldsjäl skulle vilja ta vid, för jag är rätt säker på att det finns ett underlag för ett sådant här ställe. Folk saknar Café August och det som fanns här.

Den här porten har tusentals besökare passerat under de 18 år som Café August var i dirft.
Den här porten har tusentals besökare passerat under de 18 år som Café August var i dirft. Foto: Yohanna Adolfsson/Husfoto

Får ni höra det ofta?

– Ja, hela tiden. Det är många som har väldigt fina minnen härifrån och som frågar när vi ska öppna igen.

Men det är inte aktuellt?

– Nej. Jag var på David Ritschard i helgen och då blev jag sugen igen, för han skulle vara perfekt på August. Men vi är som sagt lite för gamla.

Men de där pannbiffarna är det väl några som längtar efter att få äta igen gissar jag?

– Haha, ja, det där receptet har vi hållit hemligt i alla år, men får vi en köpare som vill ta över så kan jag skicka med receptet i köpet.

Cafe August stänger
Cafe August stänger Foto: Helena Dahlgren
Café August lägger ner"Karlstad blir fattigare utan August"Sista ackordet på AugustCafé August säljer möblerna

Artikeltaggar

Bostad och byggenCafé AugustFörsäljningHammaröledenKanikenäsetKarlstadKonserterMusikSpelningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.