Hoppa till huvudinnehållet

Nya planen invigd – och Karlstad nära första segern i hemmapremiären: ”Jättenöjda”

Publicerad:
Karlstad Loggers spelande ordförande Håkan Svenneling slog en pop up som gästerna Karlskoga Bats med catcher Casper Cannehag fångade.
Karlstad Loggers spelande ordförande Håkan Svenneling slog en pop up som gästerna Karlskoga Bats med catcher Casper Cannehag fångade. Foto: HP Skoglund

I går invigdes Karlstad Loggers nya basebollplan på Skutberget där laget även lirade sina två första hemmamatcher mot ett Karlskoga Bats som vann båda.

– Det känns jättekul att få inviga den för det är en väldigt fin basebollplan. Vi är jättenöjda, säger Loggers spelande ordförande Håkan Svenneling, som även är riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

”Basebollklubben Karlstad Loggers har med hjälp av Karlstads kommun fått en hemvist på Skutberget med sin nya basebollplan. Planen är en fullstor plan som ska användas vid spel i Regionsserien och träningar för ung som gammal. Nu på söndag blir det hemmapremiär med Värmlandsderby när Karlskoga Bats kommer på besök. I samband med dubbelmötet anordnas också en invigning med tal och sång”.

Så löd pressmeddelandet från Karlstad baseboll- och softbollklubb. Klubben kallar sig Karlstad Loggers för att anknyta till de värmländska anorna med exempelvis skogen och skogshuggare, det berättar Loggers spelande ordförande Håkan Svenneling, som även är riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Och nu är alltså Karlstads nya basebollplan invigd, och Loggers har även spelat sina två första hemmamatcher på den.

– Det känns jättekul att få inviga den för det är en väldigt fin basebollplan. Vi är jättenöjda med det och kul att ha Robert Halvarsson från Karlstad kommun här på invigningen och det är kultur- och fritidsnämnden som varit ansvariga för bygget, säger Svenneling:

– Vi hade Värmlandsvisan som nationalsång eftersom det spelas Värmlandsderby. Väldigt kul att vi fick möta Karlskoga Bats i vår första hemmamatch på den här nya planen.

Robert Halvarsson, Miljöpartiet (MP), är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Karlstad kommun.
Robert Halvarsson, Miljöpartiet (MP), är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Karlstad kommun. Foto: HP Skoglund

Robert Halvarsson (MP) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Karlstad kommun, och berättar mer.

– Kultur och fritidsförvaltningen har bistått på olika sätt under den här resans gång för att få till en hemmaplan. Och från kultur- och fritidsnämnden och Karlstad kommun är det otroligt glädjande att se att vi tillsammans kan stå här och ha en hemmapremiär för Karlstad Loggers, säger Halvarsson:

– Det är stort och jag tänker att det är många personer som kanske kommer att komma hit och lära sig och förstå baseboll, och kanske också engagera sig i föreningen och pröva på sporten. Ur många perspektiv är det glädjande att det finns ett rikligt utbud med många idrottsföreningar som gör Karlstad till en bättre plats att leva på. På Skutberget är det just det här och utegymmet, som bara är ett stenkast bakom oss, som tillför väldigt mycket nu den här säsongen.

Karlstad Loggers Erik Hasslid som slagman.
Karlstad Loggers Erik Hasslid som slagman. Foto: HP Skoglund

Robert Halvarsson fortsätter:

– Alla jag pratat med tycker att detta är toppenbra och som representant för kultur- och fritidsnämnden är det väldigt, väldigt roligt att höra alla glada människor som kanske är engagerade i Karlstad Loggers eller bara tycker det är kul att vi får en basebollplan på Skutberget.

– Nu kan Karlstad Loggers spela sina hemmamatcher på hemmaplan och utöva sin favoritidrott på hemmaplan och locka fler engagerade. Vi hoppas förstås att många barn och unga ska upptäcka baseboll och softboll och se det som ett av många alternativ att utöva idrott och röra på sig på ett lustfyllt sätt.

”Bjöds på riktigt bra baseboll”

Karlstad Loggers var länge i ledning i premiärmatchen mot Bats men det var gästerna som vände och segrade med 10–8.

– Det var synd. Det bjöds på riktigt bra baseboll men Karlskoga har mer erfarenhet än oss och det syntes där ute, konstaterar Håkan Svenneling samtidigt han pustar ut i solskenet på Skutberget:

– Jag skulle säga att det här var vår bästa match någonsin. Vi var otroligt nära att vinna och ta vår första seger i seriespel.

– För ett år sedan hade Karlskoga besegrat oss jättelätt. Vi gjorde en bra match borta mot Karlskoga men nu märks det att vi är mycket, mycket jämnare och har kommit ikapp. Det är Karlskogas B-lag, men det är ändå väldigt tydligt att Karlstad Loggers har utvecklats som lag och är bättre på alla positioner.

Karlstads nya basebollplan på Skutberget är nu invigd.
Karlstads nya basebollplan på Skutberget är nu invigd. Foto: HP Skoglund

Håkan Svenneling sätter ord på känslan att ha spelat första hemmamatchen, på den nya hemmaplanen.

– Det var fantastiskt. Man såg ju vilken energi vi hade i början. Vi lyckades inte riktigt hålla i det när det var så varmt och blött på planen. Det var otroligt tungt att springa så man är trött som tusan, konstaterar ordförande Svenneling vars lag förlorade söndagens andra match på Skutberget med 1–20.

Vad betyder det att ni fått den här hemmaplanen?

– Under träningar betyder det att vi får rätt avstånd. Tidigare har vi varit på gräsytor och mätt upp avstånd varje gång så att säga. Nu kan vi gå ut på den här planen och veta exakt vilka mått det är. Det är otroligt skönt och bara under senaste tiden, en och halv månad, som vi tränat på den här ytan har gjort enorm skillnad för oss, att få vara på en riktig plan.

– Vid match nu var det en otroligt fin stämning med mycket publik. Man känner stödet liksom, så även på det sättet är det verkligen roligt att få ha en hemmaplan. Jag är väldigt glad att vi fått till den här fina anläggningen.

Hur ska planen användas?

– Vi i seniorlaget tränar på planen två gånger i veckan och så spelar vi matcher. Sedan kommer det att vara barn- och ungdomsträning två gånger i veckan. Vi får se om vi ökar det om vi får hit mer folk och fler lag. Karlskoga Bats kommer säkert också att komma hit för att använda den eftersom de har så hårt tryck på sin plan. Vi vill kanske även få ihop en cup eller liknande framöver. Karlstad ska även ha SM-veckan 2025 och det vore roligt med baseboll på programmet.

Håkan Svenneling håller tummarna för att den nya planen är början på ett rejält uppsving för baseboll i Karlstad.

– Det hoppas jag och tror. Jag hoppas att många kommer ut och tittar på den här roliga och underhållande sporten.

Vad har laget Karlstad Loggers som målsättning?

– Vi vill fortsätta att utvecklas som lag och bli bättre. Vi vill etablera oss i regionserien och som ett lag som är svårt att möta. Vi är väldigt nära den målsättningen nu. Man kan inte tro att man kan komma till Karlstad och bara vinna hur enkelt som helst. Det ska vi låta Enskede, Göteborg och Skövde få veta nu framöver.

 • Karlstad Loggers Victor Axelsson och Alex Barrett, som även är lagets coacher.
  Karlstad Loggers Victor Axelsson och Alex Barrett, som även är lagets coacher. Foto: HP Skoglund
 • Från vänster: Gustav Öijen, Karlskoga Bats, Christian Westberg, Karlstad Loggers, och domare Martin Sundh.
  Från vänster: Gustav Öijen, Karlskoga Bats, Christian Westberg, Karlstad Loggers, och domare Martin Sundh. Foto: HP Skoglund
 • Håkan Svenneling under invigningen.
  Håkan Svenneling under invigningen. Foto: HP Skoglund
 • Karlstad Loggers och Karlskoga Bats möttes i premiärmatchen på nya basebollplanen.
  Karlstad Loggers och Karlskoga Bats möttes i premiärmatchen på nya basebollplanen. Foto: HP Skoglund
 • Karlstad Loggers Erik Hasslid.
  Karlstad Loggers Erik Hasslid. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

BasebollHåkan SvennelingKarlskoga BatsKarlstad LoggersRobert HalvarssonSkutberget

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.