Hoppa till huvudinnehållet

Klimataktivisten Ann-Marie, 66, bortburen av polis: ”Gör det för mitt barnbarn”

Publicerad:
Reporter Olivia Larsson
Olivia Larsson
olivia.larsson@vf.se
Ann-Marie Falkensjö har blivit mer aktiv som klimataktivist sedan hon pensionerade sig.
Ann-Marie Falkensjö har blivit mer aktiv som klimataktivist sedan hon pensionerade sig. Foto: Tommy Andersson

Ann-Marie Falkensjö, 66, boende i Slottsbron, deltog i sommar i en aktion där hon grävde igen diken i en torvtäckt i Småland – nu väntar hon på domen.

– Jag har varit laglydig i hela mitt liv, men det har känts som att jag har skrikit mig hes utan att någon har hört det. Det var bara det här som fanns kvar att testa, säger hon.

– Jag har ett barnbarn, Sigge, han är tre år och det är för honom jag gör det här. Jag klarar inte av tanken att han om tio år ska fråga mig: ”Varför gjorde ni inget mormor?”, då vill jag i alla fall kunna säga att jag försökte, att jag försökte så gott jag kunde.

Återställ Våtmarker är ett nätverk som fått mycket medial uppmärksamhet främst för att de stormat stora TV-produktioner. Ann-Marie Falkensjö deltog tidigare i sommar i en av nätverkets aktioner där aktivisterna grävde igen diken på en torvtäckt utanför Värnamo.

– Vårt mål är att återställa utdikade våtmarker och ett förbud mot torvbrytning. Den aktionen jag deltog på, när vi grävde igen diken, det är en symbol för det, säger hon.

Därför vill aktivisterna återställa våtmarker

I Sverige har stora mängder våtmarker dikats ut under en lång tidsperioder för att marken ska kunna användas till jordbruk och skogsproduktion.

I våtmarker finns torv som består av växtdelar vilka inte har brutits ned fullständigt - på grund av att den våta miljön stoppar de syrekrävande nedbrytningsprocesserna. När våtmarker dikas ut och torrläggs sker en snabbare nedbrytning där det kol i form av växtdelar kan brytas ned till koldioxid.

I Sverige står dikade torvmarker för omkring en femtedel av de totala växthusgasutsläppen, vilket motsvarar nästan lika mycket utsläpp som från landets personbilar (Kasimir, Å. 2017).

Aktionen i Småland pågick i fyra veckor, varav Ann-Marie Falkensjö deltog på en av dem.

– Vi proppade helt enkelt igen dikena. Då kom polisen och vi blev bortburna och körda till polisstationen i Värnamo. Totalt var vi 21 stycken som placerades i varsin cell.

Ann-Marie fick sedan tillbringa sex timmar i cellen innan hon släpptes av polis mitt i natten.

– Då åkte vi till torvmossen igen, men då satt jag där för att stötta den pågående aktionen genom att hålla upp en skylt där det stod ”Stoppa torvbrytningen!”. Då kom polisen igen och bar bort oss.

Foto: Tommy Andersson

Här har du ju brutit mot lagar som blivit till i en demokrati, hur motiverar du det?

– Det här är inget jag gör för att det är kul, jag var både rädd och ledsen under aktionen. Men jag tänker att all typ av utvecklingen startar med ett ifrågasättande eller motstånd. Och det vi gör är att skapa ett fredligt civilt motstånd, vilket är något som har krävts genom hela historien för att få till stora förändringar, och det är vad som krävs nu med.

”Det är svårt att vara inlåst”

Efter turerna med polisen under natten hade Ann-Marie Falkensjö planerat att gå ut på torvmossen igen dagen efter.

– Jag var så trött efter natten innan, så jag missade precis när aktivisterna åkte ut till mossen. Den dagen blev de häktade allihop, eftersom det de gjorde ansågs repetitivt. Först kände jag att jag svek gänget, men efter några dagar när de fortfarande satt inlåsta, de satt mellan tre och femton dagar, då tänkte jag att det var skönt. För jag tyckte att det var svårt att vara inlåst.

Foto: Tommy Andersson

Nu väntar Ann-Marie Falkensjö på domen.

– Jag förväntar mig böter. Och det känns väldigt konstigt, för jag har aldrig haft något med polisen att göra förut, jag är en sådan person som tycker att man ska följa regler och lagar.

Det här är ju ett företag som har rätt enligt svensk lag att bedriva torvbrytning, vad tänker du om hur er aktion påverkar företaget och dess anställda?

– Det tänker jag ingenting om. Jag tycker att det är en underordnad fråga. Det är ju inte mot dom vi agerar.

...men det drabbar dom?

– Ja, det drabbar dom. Men det som sker när vi förändrar klimatet, det drabbar alla. Och det drabbar oss hårt.

Folk påverkas ju också av att andra aktivister i nätverket stormat TV-program eller stoppat trafiken genom att de satt sig på en motorväg, är det här rätt väg att gå?

– Det är klart att det är många som blir irriterande, men hur man påverkas av det här är ju bara skitsaker jämfört med hur folk kommer att drabbas av klimatkrisen. Det är det verkliga problemet, säger Ann-Marie Falkensjö.

Foto: Tommy Andersson

Hittills har inte Ann-Marie skyltat så öppet med sin aktivism, men de som hon har berättat det för har varit positiva.

– De säger att de står bakom mig, det gäller även personer som inte alls är engagerade i klimatfrågan. Men det är klart att jag vet inte vad som sägs bakom min rygg, det finns ju ett utbrett hat mot klimataktivister, från en man som inte visste att jag var aktivist fick jag höra att: ”Hon Greta Thunberg, henne skulle man skjuta”.

Artikeltaggar

BöterGreta ThunbergKlimatMiljöSlottsbronTrafikUtsläppVärnamoÅterställ Våtmarker

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.