Hoppa till huvudinnehållet

Höga flöden i Klarälven minskar – men mer regn väntar: ”Inte lika kritiskt”

Publicerad:

Förra veckans höga vattennivåer i Klarälven håller på att sjunka undan.

Under måndagen tog SMHI helt bort varningarna som utfärdades då.

– Det är fortfarande mycket vatten kvar, men läget är inte lika kritiskt, säger Ola Pettersson, vakthavande hydrolog på SMHI.

De höga flödena i Klarälven minskar och nu tar SMHI bort varningarna. Här syns översvämning vid Ilanda, Hertzöga.
De höga flödena i Klarälven minskar och nu tar SMHI bort varningarna. Här syns översvämning vid Ilanda, Hertzöga. Foto: Håkan Strandman

Inför stormen Hans utfärdade SMHI först en röd varning för höga vattenflöden i Klarälven. Varningen sänktes sedan till gul varning, men visst blev det ändå ett kaos med översvämningar och vägar som rasade i norra Värmland.

Riksväg 62 avstängd efter kraftigt regn: ”Alldeles för riskabelt att ha den öppen”

Under helgen började dock det kraftiga vattenflödet till slut att minska i Klarälven.

– Vattnet sjunker undan allt eftersom och under måndagen tog vi bort varningarna som gäller Klarälven, både övre och undre. Det är fortfarande mycket vatten kvar, men vi bedömer att läget inte längre är lika kritiskt i Klarälven, säger Ola Pettersson.

”Mycket vatten kvar”

Nederbörden i samband med stormen Hans var extrem och vattenmängden i Klarälven bedömdes av Fortum som långt över det normala för årstiden.

– Det är väldigt ovanligt att det blir så här höga nivåer på sommaren, jag vet inte om det någonsin varit det i Klarälven tidigare. En kollega har kollat statistik kring Dalälven och där hade det aldrig tidigare uppmätts högre nivåer. Det är ingen orimlig gissning att detsamma gäller Klarälven, säger Claes Kjörk, vattenregleringsspecialist på Fortum.

”Många som jobbat mycket”

Även om det på sina ställen kanske inte ser så ut så minskar det höga flödet nu i alla vattendrag som Fortum reglerar.

– Det minskar, men det kommer ta ett tag att rinna bort. Det är skönt att det vänt nu för vi är många som har jobbat väldigt mycket under stora delar av dygnet och under semestern med detta. Lokala störtskurar skulle kunna ställa till det, men det blir något helt annat och inte på så stora områden, säger Claes Kjörk.

Den som hade hoppats på några soliga dagar efter allt regnande får vänta ett tag till.

– Det kommer in ett regnväder i Värmland under tisdagen, men det är inga mängder som kommer att påverka Klarälven på samma sätt. Det kan bli upp till 10 millimeter regn lokalt, säger Ola Pettersson på SMHI.

Artikeltaggar

KlarälvenÖversvämningarRegnSMHITrafikVäderVärmlands länVatten

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.