Hoppa till huvudinnehållet

Coronaviruset tar nya tag: ”Den här varianten kan bli dominerande i världen”

Publicerad:
Reporter Matilda Landsberg
Matilda Landsberg
matilda.landsberg@vf.se
Anna Skogstam, smittskyddsläkare på region Värmland.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare på region Värmland. Foto: Joachim Lagercrantz

En ny variant av covid-19 sprider sig i samhället och just nu vårdas fem patienter med coronaviruset i region Värmland.

– Den kan bli dominerande i världen inom kort, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Covid-19 klassas inte längre som en samhällsfarlig sjukdom. Med det sagt har den inte försvunnit, utan sprids fortfarande. Däremot är varianterna som är i omlopp nu snällare och ger mildare symptom än de första varianterna som kom.

De senaste månaderna har antalet inlagda patienter som vårdas med covid-19 varit lågt, i region Värmland är antalet just nu fem stycken, berättar Region Värmlands smittskyddsläkare Anna Skogstam.

– Vi har haft en mycket låg smittspridning, säger hon.

”Muterar hela tiden”

Men just nu ses en ny muterad variant öka.

– Virus muterar hela tiden och nya varianter kommer ständigt. Det är ingen skillnad från tidigare, utan det är virusets naturliga beteende. Det är samma virus, men en ny variant, säger Anna Skogstam.

Hon berättar att det är flera nya varianter i omlopp. Den som man rapporterar mest om just nu är Eris, en undervariant av omikron.

En virusvariants egenskaper kan påverka hur smittspridningen av covid-19 utvecklas.

Att Eris får uppmärksamhet tror Anna Skogstam beror på att Världshälsoorganisationen, WHO, har valt att bevaka den.

– WHO kan märka en variant om den är av särskilt betydelse, och det kan vara därför den kan vara intressant för media att skriva om.

Tros öka

När WHO följer en variant gör de det för att analysera smittsamhet och hur allvarlig sjukdom den orsakar. Då blir det enklare att se om man kan behöva göra förändringar i vaccinerna.

– Bedömningen av just den här varianten är den kan bli dominerande i världen inom kort. Just nu bedöms risken för allvarlig sjukdom av varianten som låg.

Är vi på väg in i en ny coronavåg?

– Jag tror att under hösten och vintern så kommer vi se en ökning av olika luftvägsvirus. När det blir kallare och vi umgås tätare stiger de alltid, säger Anna Skogstam.

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetCoronavirusetSjukdomVirusVård och omsorgVärmlands länWHO

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.