Hoppa till huvudinnehållet

Därför har det varit så svårt att förutspå vädret i sommar: ”Klurigt med skurar”

Publicerad:
Plötsliga skurar är inte helt lätta att förutse.
Plötsliga skurar är inte helt lätta att förutse. Foto: Björn Larsson Ask/TT

Väderappen säger uppehåll, men lik förbaskat regnar det. Känns det igen?

För meteorologerna är det inte så konstigt.

– Det svåra är att pricka rätt på lokal nivå, säger meteorologen Erik Höjgård-Olsen på SMHI.

När solen skiner veckor i sträck eller när höstens regnoväder drar in så är det inte särskilt svårt att ha en korrekt väderprognos för meteorologerna. Ett stadigt högtryck eller dito lågtryck är förutsägbara väderföreteelser.

– Är det ett riktigt högtryck på sommaren så kan man känna sig ganska trygg till och med i en sjudagarsprognos, konstaterar Erik Höjgård-Olsen.

”Ganska rätt”

Men vädret under den senare delen av juli och de inledande veckorna av augusti har varit betydligt svårare att få helt rätt prognos på. Särskilt för den som försöker hitta solglimtarna på lokal nivå.

– Många tittar ju i appen och på hur vädret ska vara precis i deras ort. Och säger den då att det ska vara regn, men det istället regnar i grannkommunen, så är det såklart en felaktig prognos. Men tittar man på en väderkarta så är det ändå ganska rätt, säger Erik Höjgård-Olsen, som påpekar att just regnskvättar är svåra att pricka helt rätt i tid och plats.

– Så med det skurbetonade vädret som vi har haft så har det varit lite klurigt. Det är lättare att pricka in ett lågtryck som Hans.

Blandad kompott

Även den kommande veckans väder är av det lite mer oprecisa slaget. Det kommer att passera lite skurar under inledningen av veckan, men det rör sig inte om några stora mängder. Undantaget är tisdagen, som förmodligen bjuder på något större nederbördsmängder.

– Det kan nog falla omkring 15 millimeter lite runt om i länet, säger Erik Höjgård-Olsen.

Från och med onsdagen handlar det återigen om lite skurar här och där och mot slutet av veckan förefaller det att bli lite mer soligt. Temperaturerna lär ligga kring 20 grader från och med onsdag och lite lägre under måndag och tisdag.

Men inga stora skyfall av det slag som varit?

– Nej, det är inga fler Hans på ingång just nu, säger Erik Höjgård-Olsen.

Artikeltaggar

Erik Höjgård-OlsenRegnSMHISolVäderVind

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.