Hoppa till huvudinnehållet

Adam Slottner väntar fortfarande på dom: ”Ibland är det bättre att bara få ett definitivt nej”

Publicerad:
Reporter Victoria Gund
Victoria Gund
victoria.gund@vf.se
Adam Slottner har överklagat länsstyrelsens förbud att använda hans avlivningsmetod. Fortfarande väntar han på besked.
Adam Slottner har överklagat länsstyrelsens förbud att använda hans avlivningsmetod. Fortfarande väntar han på besked. Foto: HP Skoglund

Köttbonden Adam Slottner går fortfarande och väntar på dom från länsstyrelsen i ärendet som rör hans avlivningsmetoder på nötkreatur.

Men hoppet att det ska gå hans väg har börjat tryta.

– Ibland är det bättre att bara få ett definitivt nej så man vet vad man ska göra, säger han.

VF har tidigare berättat om hur köttbonden Adam Slottner i Kristinehamn fått föreläggande från länsstyrelsen med anledning av hans metod att avliva djur, eftersom länsstyrelsen anser att metoden han använt inte uppfyller de lagstadgade kraven.

Det länsstyrelsen bland annat vänt sig mot är att skjutavståndet, med den metod som Slottner använt sig av, riskerar att bli för långt. Meningarna går också isär när det gäller huruvida djuret ska fixeras vid avlivning eller inte.

Länsstyrelsen menar att det ska fixeras. Adam Slottner håller inte med. Lugnast för djuret, menar han, är att göra som han gör: Leda in dem i ett avskilt utrymme på ungefär 3 x 4 meter.

– Och jag menar att det inte finns någon regel som säger att man måste fixera djuret. Det står i lagen att rörelseförmågan på djuret ska begränsas så att säkert skott kan avlösas, och det menar jag att jag gör med min metod.

För ett halvår sedan, när VF senast pratade med Adam Slottner, fick han i väntan på dom bara slakta lamm på gården. Nu har man kunnat lösa så att de även kan slakta grisar.

– Och det är okej för länsstyrelsen. Enkelt förklarat viker vi in en läm mot grisen så att djuret blir stående själv. Det är så lugnt vi kan göra det för dem och ändå bli godkända. Kor är lite större så det går inte att göra så på dem.

För att slakta nötkreatur behöver de i väntan på dom skicka i väg dem till ett externt slakteri.

– Vi fick skicka 15 djur till Scan nu. Men det är ju jättetråkigt för verksamheten bygger ju på att vi ska kunna slakta egna djur och sälja köttlådor. Och mervärdet försvinner ju. Med det här räknar jag med att vi förlorar 200 000-400 000 kronor på slakten.

Inget hopp

Hur det kommer bli i slutändan vet han inte. Men han har inte så stort hopp om att domen ska vara till hans fördel – när den väl kommer.

– Jag tänker överklaga det så långt som det går. Den striden kommer jag ta, för jag har ingen tvekan om var jag står i frågan. Men även om jag hävdar att jag har rätt i lagtexten har jag inga riktiga förhoppningar, säger han.

Ytterligare en sak som får Adam Slottner att sucka är att förvaltningsrätten nyligt beslutat att hans företag måste betala 20 000 kronor i vite. Detta eftersom Livsmedelsverket inte tycker att han uppfyllt kravet på provtagning av köttet, trots att han fått ett föreläggande i februari förra året.

– Det känns lite konstigt och orättvist, säger han och utvecklar:

– Vi har tagit alla prover enligt en plan som Livsmedelsverket gjort, men inte enligt föreläggandet som vi fick. Det var lite fel av mig, jag borde ha följt föreläggandet. Men det som är viktigt är att vi har tagit rätt antal prover – och vi har inga avvikelser.

Någon överklagan i det fallet kommer han inte göra.

– Det får bara vara. Men det känns lite surt.

LÄS OCKSÅ:

Slottner får bara slakta lamm i väntan på dom: ”Jag är arg på länsstyrelsen”Köttbonden Slottner (C) i bråk om avlivning: ”Riskerar att få lägga ner”

Artikeltaggar

Adam SlottnerBeslutDjurDjur och naturFörbudKristinehamnLivsmedelsverketMänskligtScanÖverklaganden

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.