Hoppa till huvudinnehållet

Ännu ett tungt avhopp för SD: ”Brist på ledarskap och ödmjukhet”

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
I och med Ellinor Jönssons avhopp har fyra av åtta ordinarie SD-ledamöter i Forshagafullmäktige lämnat sina poster.
I och med Ellinor Jönssons avhopp har fyra av åtta ordinarie SD-ledamöter i Forshagafullmäktige lämnat sina poster.

SD Forshaga-Deje gick starkt framåt i kommunvalet – men efter mindre än ett år har nu hälften av de ordinarie ledamöterna i fullmäktige hoppat av.

– Det blev till slut omöjligt att fortsätta. Det brister både vad gäller ledarskap och ödmjukhet, säger Ellinor Jönsson som är senast i raden.

Under våren har tre av lokalavdelningens mest rutinerade politiker – Lars Oscarsson, Christer Magnusson och Jan-Erik Tjärngård – valt att lämna SD med i stort sett samma motiveringar. De kände sig motarbetade och dåligt behandlade. De har dock valt att sitta kvar i fullmäktige som ”politiska vildar”.

Till detta ska läggas att flera av ersättarna på fullmäktigelistan också dragit sig ur.

Och nu följer alltså ytterligare ett tungt avhopp.

Ellinor Jönsson satt som ordinarie ledamot samt andre vice ordförande i fullmäktige, dessutom hade hon poster i lärande- och arbetsnämnden, demokratiberedningen och miljö- och byggnadsnämnden.

– Det har varit turbulent väldigt länge, och jag har försökt på alla sätt att jobba för att få vi ska få arbetsro och kunna ägna oss åt politiken. Men till slut når man en gräns. Det känns väldigt trist då vi gjorde ett så bra val och gick framåt från fem till åtta mandat i kommunen, men det innebar också att många helt nya kandidater kom in som inte har förståelsen för hur det fungerar i ett politiskt parti, säger Ellinor Jönsson.

Hon har nu lämnat alla sina politiska uppdrag för SD, och till skillnad från den tidigare avhoppartrion kommer hon inte sitta kvar på sitt politiska mandat.

– Nej, det strider mot mina personliga värderingar. Jag har heller inte valt att lämna partiet, nånstans har jag kanske en förhoppning att saker och ting kan förändras framöver. Även om inte mycket talar för det nu. Det brister både vad gäller ledarskap och ödmjukhet.

SD Forshaga-Dejes gruppledare Peter Andersson säger till VF att det hela bottnar i en personkonflikt mellan Jönsson och en partikollega.

– Det är sorgligt att inte det kunnat redas ut, särskilt som vi genom distriktsordföranden Mikael Strandman hade ett möte planerat för att rensa luften. Men jag tror också att personliga faktorer spelar in, Ellinor har tre små barn och har haft jobbigt att få ihop allting. Jag blir lite besviken att hon gått ut så hårt, vi har ju försökt lösa det här.

Ni har ändå haft åtta avhopp på ett halvår, finns det inget skäl för självkritik för dig och övriga i partiföreningen?

– Nja, i ett parti behöver man personer som klarar motgångar, som inte bara sitter för skojs skull. Jan-Erik Tjärngård såg till att få in halva sin familj på listan, så det är inte konstigt att det blev flera avhopp när han försvann. Det blir ju också väldigt svårt att gå vidare när de väljer att sitta kvar på sina poster, då kan vi inte ersätta dem. Jag hoppas ändå vi kan få lite arbetsro nu – vi har fått in flera nya som vill engagera sig.

Enligt Ellinor Jönsson har hennes familjesituation dock inget med hennes beslut att göra:

– Absolut inte! Det handlar till 100 procent om den kaotiska situationen. Vi har redan haft flera krismöten, till slut tröttnade jag och sa att ”vi skippar det här mötet, det får vara nog nu”.

Artikeltaggar

BristerDejeForshagaMikael StrandmanPolitikSverigedemokraternaVal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.