Hoppa till huvudinnehållet

Svenska scouter evakueras efter tyfonvarning – ett tiotal värmlänningar på plats

Publicerad:
Amerikanska scouter lämnar lägerområdet i Saemangeum, Sydkorea, under värmeböljan. Arkivbild.
Amerikanska scouter lämnar lägerområdet i Saemangeum, Sydkorea, under värmeböljan. Arkivbild. Foto: Choe Young-Soo/TT

Efter en tyfonvarning avbryts scoutlägret i Sydkorea, som samlat tiotusentals scouter, däribland 2 200 svenskar. I stället avslutas det i huvudstaden Seoul. – Alla svenska scouter mår bra, berättar en av de svensk ledarna på plats, Erik Sillén, för TT.

Scoutlägret avbryts nu under måndagen då en tyfon befaras drabba stora delar av Sydkorea senare i veckan. Den sydkoreanska regeringen gick på måndagsmorgonen ut med varningen till scouternas världsorganisation WOSM som samlat omkring 42 000 scouter från 158 länder för den internationella jamboreen.

Enligt SVT är ett tiotal värmlänningar på plats för lägret.

Tusentals lämnat lägret

Hundratals deltagare vid scoutlägret har under de senaste dagarna drabbats av värmeslag och tvingats uppsöka vård under den värmebölja som varit. Över 4 000 brittiska scouter har redan återvänt till huvudstaden Seoul och runt 1 500 amerikaner har flyttats till USA:s armébas Camp Humphreys i Pyeongtak.

De totalt drygt 2 200 svenska scouter som är på plats, varav 1 500 är mellan 14-17 år, har hittills stannat kvar i Saemangeum, berättar Erik Sillén, en av projektledarna för det svenska deltagandet på lägret.

Alla svenska deltagare är på plats och jamboreen pågår ännu för fullt. Tusentals unga upplever sitt livs sommar, säger han till TT.

”Fortsätter äventyret”

Tyfonvarningen gör dock att de scouter som är kvar på lägerområdet måste evakueras med buss till huvudstaden Seoul under tisdag förmiddag.

De kommer att få fortsätta sin jamboree-upplevelse, där deras boende kan tryggas, säger Erik Sillén, och tillägger att lägret kommer att avslutas på den nya platsen med en stor ceremoni den 12 augusti.

Än så länge vet man inte hur den väntade tyfonen kommer att vandra över landet, men den sydkoreanska staten vill i samarbete med lägerorganisationen trygga boendet för deltagarna.

Läget är gott och de svenska scouterna upplever ett fantastiskt äventyr. Härom dagen bjöd de in scouterna från de andra länderna till en stor pridefest, säger Erik Sillén.

Magsjuka återhämtade sig

TT: Har ni haft problem med hettan och drabbats av den magsjuka som förekommit på lägret?

Extremvärmen här har varit tuff för många lägerdeltagare, och tre av de svenska scouterna har drabbats av magsjuka. Men de återhämtade sig efter något dygn, säger Erik Sillén, som är nöjd med den koreanska statens insatser under värmeböljan vid lägret.

Den sydkoreanska regeringen har skjutit till motsvarande 56 miljoner kronor för att rädda arrangemanget, som var planerat att pågå fram till den 12 augusti.

Till en början såg vi problem med förberedelserna vid lägret, därför väntade vi en dag med att komma. Men sedan har de ordnat en pool att bada i och luftkonditionerade bussar, säger Erik Sillén som beskriver temperaturen på 35-36 plusgrader just nu som en behaglig värme.

Reser vidare

Efter avslutningsceremonin i Seoul på lördag kommer vissa av de svenska deltagarna, att fortsätta sin resa i Sydkorea. I vilka områden är ännu oklart, de kommer att utgå från säkerhetsbedömningar från den koreanska staten om vart tyfonen väntas ta vägen.

Sveriges kung Carl XIV Gustaf, som sedan 1977 är hedersordförande i World Scout Foundation har under vissa år besökt världsscoutjamboreen.

Denna gång var kungen dock inte där, meddelar Hovstaternas informationsavdelning i ett mejlsvar till TT.

Fakta: Världsjamboree

Världsjamboreen, World Scout Jamboree, är en internationell jamboree för scouter, som samlar tiotusentals deltagande scouter, främst i åldrarna 14-17 år, från världens olika länder.

Den första världsscoutjamboreen arrangerades 1920 i London och har med undantag från krigsåren anordnats ungefär vart fjärde år.

På senare år har jamboreen arrangerats av World Organization of the Scout Movement (WOSM).

Artikeltaggar

KungligheterMagsjukaSeoulSydkoreaVäderVärmeböljaVindWorld Organization of the Scout MovementWorld Scout FoundationWorld Scout Jamboree

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.