Hoppa till huvudinnehållet

Efter ovädret Hans – räddningstjänstens egna lokaler översvämmade: ”Tragiskt”

Publicerad:
Ovädret Hans orsakade översvämningar i flera fastigheter i Säffle, bland andra drabbades räddningstjänstens egna lokaler. Styrkeledare Mikael Olsson fick skyffla undan vattnet så gott han kunde.
Ovädret Hans orsakade översvämningar i flera fastigheter i Säffle, bland andra drabbades räddningstjänstens egna lokaler. Styrkeledare Mikael Olsson fick skyffla undan vattnet så gott han kunde. Foto: HP Skoglund

Ovädret Hans drog in över västra Värmland under måndagen. I Säffle fylldes flera källare med vatten. Även räddningstjänstens station drabbades.

– Det är tragiskt och innebär en hel del extrajobb, säger Mikael Olsson, styrkeledare.

Vid lunchtid under måndagen haglade larmen in till räddningstjänsten i Säffle om att hällregnet i samband med ovädret Hans orsakat översvämningar i flera källare. Vid 15-tiden hade räddningstjänsten ryckt ut till ett 15-tal fastigheter.

– När det regnar så här mycket på kort tid blir källarutrymmet fort vattenfyllt med några decimeter. Vår uppgift är framför allt att pumpa ut vattnet, säger Mikael Olsson.

Räddningstjänsten drabbad

Han fick själv erfara hur räddningstjänstens egen källare på Norrlandsvägen snabbt översvämmades.

– Ändå har vi så klart sett väderprognosen och var förberedda på det här skyfallet. Vi använde en extra länspump tillsammans med de vanliga pumparna i brunnen. Men det hjälpte inte, säger Mikael Olsson och fortsätter:

– Eftersom vi har haft fullt upp med att åka ut på larm har vi inte heller haft möjligt att titta till vår källare kontinuerligt.

När är den torr igen?

– Vi ska köra med våtdammsugare nu under kvällen så kan vi förhoppningsvis använda lokalerna som vanligt i morgon igen.

Samtidigt väntas mer regn under tisdag och onsdag. Därför uppmanar Mikael Olsson Säffleborna att förebygga översvämningar.

– Se till att täta brunnarna i källarna och ta bort vattenkänsliga ägodelar från golvet i fall det är så att regnet tränger in.

Se till att täta brunnarna i källarna och ta bort vattenkänsliga ägodelar från golvet i fall det är så att regnet tränger in.
Mikael Olsson

Även kommunens VA-enhet hade en hektisk måndag.

– Vi åker ut till fastigheterna för att ta reda varför det har blivit översvämning. Sedan kommer vi med individuella rekommendationer för att det inte ska hända igen, säger Erik Martinsson VA-ingenjör i Säffle och Åmål.

VA-ingenjör Erik Martinsson konstaterar att hans enhet hade en hektisk måndag.
VA-ingenjör Erik Martinsson konstaterar att hans enhet hade en hektisk måndag. Foto: HP Skoglund

Trädgården dränktes

Det var inte bara källare som vattenfylldes. Lisbeth Olsson på Högalidsgatan fick se en del av sin trädgård dränkas.

– Det regnade något så vansinnigt redan i natt. Sedan kom ytterligare ett skyfall strax före lunch och det klarade inte brunnen som finns precis utanför tomten, säger hon.

Lisbeth Olssons regnmätare visade att det kommit 65 millimeter nederbörd under ett halvt dygn.

– Det bara forsade ned, men rätt som det var så slutade det. Då rann vattnet snabbt bort från trädgården och inga växter skadades.

Lisbeth Olsson var med om ett liknande skyfall för tio år sedan.

– Då bildades en stor rännil längs trädgårdsstaketet och sedan dess har jag aldrig planterat några växter vid staketet. Det räddade nog mina plantor den här gången, säger hon.

Lisbeth Olssons regnmätare visade att det kommit 65 millimeter nederbörd på tolv timmar.
Lisbeth Olssons regnmätare visade att det kommit 65 millimeter nederbörd på tolv timmar. Foto: HP Skoglund
Styrkeledare Mikael Olsson uppmanar Säffleborna att förebygga nya översvämningar genom att täta sina brunnar i källarna.
Styrkeledare Mikael Olsson uppmanar Säffleborna att förebygga nya översvämningar genom att täta sina brunnar i källarna. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

NederbördOväderÖversvämningarRäddningstjänstenRegnSäffleVäderVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.