Hoppa till huvudinnehållet

Man våldtog skadad och påverkad kvinna: ”Dåligt samvete för att jag var otrogen”

Publicerad:
Mannen döms till ett flerårigt fängelsestraff.
Mannen döms till ett flerårigt fängelsestraff. Foto: Anders Wiklund/TT

En man i 50-årsåldern, hemmahörande i Hagfors kommun, döms för våldtäkt efter att ha förgripit sig på en påverkad och skadad kvinna.

Mannen döms till ett flerårigt fängelsestraff.

Mannen stod åtalad för att i början av sommaren ha våldtagit en kvinna som vid tillfället befann sig i ett hjälplöst tillstånd efter en olycka.

Kvinnan skadade foten vid ett fall på sin cykel i närheten av mannens hem. Mannen kom till olycksplatsen där han tillkallade ambulans och fick senare hjälp av en annan bekant till kvinnan att lyfta in henne i ambulansen.

Senare samma kväll begav han sig till kvinnans bostad då han enligt egen utsago velat kontrollera hur hon mådde efter olyckan. Efter det går deras berättelser isär.

”Dåligt samvete”

Kvinnan har under rättegången berättat att hon vaknade av att det plötsligt stod en man vid hennes sängkant. Hon beskriver att hon var påverkad av både alkohol och insomningstablett vilket gjorde att hon var trött och sömnig.

Mannen började då ta på henne och trots att hon sa nej fortsatte han. Hon menar att hon var så tydlig med att hon inte ville ha sex med mannen att han inte kan ha missat det. I stället våldtog han henne.

Mannen har under rättegången vidgått delar av händelseförloppet och medger att de har haft sex – men att allt skedde med samtycke. Han hävdar också att kvinnan till och med var glad över att han besökte henne och själv tog initiativet till sex.

Under huvudförhandlingen sa mannen att han under tiden han suttit häktad fick tid för att tänka på allt som hände. Det ska ha gett honom fler minnesbilder av den aktuella kvällen – och dåligt samvete över att han då var otrogen mot sin dåvarande sambo.

Blodprov bekräftar

En analys av kvinnans blodprov som togs efter övergreppet åberopades som bevis under huvudförhandlingen. I analysen slog man fast att alkoholkoncentrationen i hennes blod uppgick till 1,79 promille och att det dessutom fanns Zolpidem – en bensodiazepin-liknande medicin som används vid insomningsbesvär – i hennes kropp.

Tingsrätten menar därmed att det inte råder någon tvekan om att hon befann sig i en särskilt utsatt situation och att hon inte har haft möjlighet att freda sig från mannen.

”Dessutom har hon varit påtagligt smärtpåverkad på grund av att hon hade drabbats av en fotledsfraktur, vilket lett till att hon inte ens har kunnat stödja på foten”, skriver de sedan i domen.

Att mannen hävdar att kvinnan själv tog initiativet till sex finner tingsrätten osannolikt, skriver de också.

Mannen döms därför för våldtäkt och ska nu avtjäna tre år och fyra månader i fängelse – samt betala ett skadestånd på 215 000 kronor till kvinnan.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseHagforsVåldtäktVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.