Hoppa till huvudinnehållet

Färre klagomål på den nattliga musiken: ”Betydligt mycket lugnare”

Publicerad:
Ulrika Sundström är lokalpolisområdeschef på polisen i Karlstad.
Ulrika Sundström är lokalpolisområdeschef på polisen i Karlstad. Foto: HP Skoglund

Hög musik från motorburen ungdom har sedan länge varit ett ovälkommet inslag nattetid för de boende på Norrstrand i Karlstad.

Men nu verkar det som att tystnaden lagt sig över stadsdelen, i alla fall har polisen fått in mindre klagomål.

– Det har varit betydligt mycket lugnare nu i sommar än tidigare, säger Ulrika Sundström på polisen.

Att festglada ungdomar använt Cirkle K som en ”nattklubb” som en boende beskriver det till VF, har länge varit ett känt problem och något som tidningen rapporterat om tidigare.

Men den sista tiden har klagomålen från de boende i området blivit färre, det visar den statistik polisen tagit fram.

– Det har varit betydligt färre sådana inringande samtal. Sedan har jag fått uppfattningen att även de som jobbar i yttre tjänst inte ser eller hör de här bilarna på samma sätt som tidigare, säger Ulrika Sundström, lokalpolisområdeschef hos polisen i Karlstad.

Föra en dialog

I början av sommaren var det däremot ett högre tryck på samtalen till polisen, enligt Ulrika Sundström. Det är nu senare under sommaren som rapporteringen sjunkit.

Och att den störande musiken blivit mindre tror polisen kan bero på flera saker. Det kan bero på avstängningarna i centrum som nu varit en tid, men också att drivmedlet blivit dyrare. Även byggnationerna i området kan ha gjort sitt, då bland annat Rudsvägen påverkas.

– Det har ju varit lite förändringar i stadsmiljön vilket gör att det inte blir riktigt lika förutsägbart var de kan köra och inte, säger Ulrika Sundström.

Böterna som infördes i juli 2021 kan också ha avskräckt, så också att polisen generellt jobbar mer intensivt i trafikmiljön, med både nykterhetskontroller och synlighet.

– Risken för upptäckt blir ju större när vi är ute och har våra kontroller, säger Ulrika Sundström, och fortsätter:

– Men poliser i yttre tjänst har god kunskap om verktygen som finns att tillgå, med möjligheten att utfärda böter, samtidigt som vi försöker tala förare och passagerare tillrätta och föra en dialog. Vi förstår att det här är ett intresse men vi vill ju också att de i bilarna faktiskt visar hänsyn och har förståelse för dem som bor i området och att de vill sova. Förhoppningsvis bidrar även en ökad medvetenhet till att vi faktiskt har mindre störningar.

LÄS OCKSÅ:

Artikeltaggar

BöterBrott, lag och rättKarlstadKlagomålNorrstrandRudsvägenUlrika Sundström

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.