Hoppa till huvudinnehållet

Wikstrand om tunga perioden och vägen tillbaka: ”En kniv i bröstet”

Publicerad:
Mikael Wikstrand berättar om sin status och hur nu inte vill sätta upp mål för sin comeback.
Mikael Wikstrand berättar om sin status och hur nu inte vill sätta upp mål för sin comeback. Foto: Tommy Andersson

Innan de övriga spelarna hann komma ut på isen för torsdagsträning körde Mikael Wikstrand och Per Åslund intervaller.

Något mål om när han skulle kunna återvända till isen vågar han, efter alla turer, inte sätta upp längre.

– Att bli återställd och spela hockey igen är prio ett för mig, säger han.

FBK-backen Mikael Wikstrand opererade sitt knä 8 juni, 2022, och tanken var att han skulle återvända till spel framåt jul. I oktober tvingades han till ett nytt ingrepp men inte heller då blev det helt bra.

Någon comebacken blev det aldrig 22/23 och i februari 2023 framkom det att ett misstag skett vid det första ingreppet, 8 juni. Säsongen var över och ett nytt ingrepp behövde göras. Samtidigt meddelade Färjestad att de inte var oroliga för att han skulle bli återställd och kunna vara med från starten säsongen 23/24.

Men nu är säsongsstarten här och Färjestad berättade i samband med värvningen av kanadensaren Jeremy Groleau att det är osäkert när världsmästarbacken kan återvända.

Likväl var det glädjande att se Wikstrand på is tillsammans med Åslund kort före torsdagsträningen.

– Min status är väl lite oklar. Jag har gnuggat på bra sedan senaste ingreppet, gått på is och känt på lite intervaller med Åslund. Det funkar helt okej och jag skulle säga att det går åt rätt håll, säger Wikstrand.

Hela processen har varit tung att hantera, inte minst med prognoser från experter som givit hopp om en snar återkomst.

– Det har varit en lång process som jag aldrig kunnat ana, jag trodde jag skulle spela vid jul förra året. Det är klart att det varit segt och många tankar, men nu har det blivit som det blivit.

Cykeln har blivit främsta träningsredskapet och där finns inga gränser för hur hårt han kan träna.

– På cykeln kör jag 100 procent och jag kan gnugga på hur hårt som helst. I gymmet är det lite anpassat och isen väldigt anpassat. I belastning ligger det andra på 50-60 procent kanske.

Ytterligare ett glädjeämne i skadeeländet är att skadan inte hämmar honom i vardagen.

– Jag kan göra det mesta, leka med grabben och gå i trappor. Det är när jag belastar hårt på ett visst sätt jag får känningar och hugg, men det funkar bättre för varje vecka och framför allt varje månad som går.

Du har inga egna tankar eller förhoppningar om när du skulle kunna spela igen?

– Det har jag helt släppt med tanke på att det blev som det blev. Förra säsongen hade jag förhoppningar och det blev som en kniv i bröstet när det inte blev som det var tänkt. Så det har jag släppt, just nu försöker jag bara komma tillbaka och bli återställd för att spela hockey igen, säger han.

Här är säsongens första FBK-formationer: ”Sett ut som han passar in”Lindqvist om stjärnspäckade kedjan – hyllar nyförvärvet: ”Grymma kvaliteter”Har fått nytändning efter alla skadeproblem: ”Bland den bästa hockey jag spelat”FBK-kaptenen vänjer sig aldrig vid stora intresset: ”Många lag är avundsjuka”Målvaktskollegans skada ger möjligheter för Lindbom: ”Kommer bli en tävling”

Artikeltaggar

Färjestad BKFärjestad BK HerrIshockeyMikael Wikstrand

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.