Hoppa till huvudinnehållet

Varför tror unga kvinnor att de kan bota sig själva från cancer?

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
I stället för cellgifter och strålning väljer allt fler unga kvinnor med cancer oprövade och verkningslösa alternativ.
I stället för cellgifter och strålning väljer allt fler unga kvinnor med cancer oprövade och verkningslösa alternativ. Foto: Gerry Broome

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Allt fler lever allt längre efter en cancerdiagnos. Samtidigt fortsätter speciellt unga kvinnor i allt högre utsträckning välja alternativa behandlingar utan minsta evidens, framför den som erbjuds av hälso- och sjukvården.

Aina Johnsson, medicinsk doktor och kurator vid Södersjukhuset, kommenterade 2019 en pågående granskning av Aftonbladet och Veckorevyn av det hyggligt nya fenomenet där unga kvinnor väljer bort konventionell vård till förmån för alternativa behandlingar.

– När kvinnor blir sjuka så bildar många Facebook-grupper. De kanske inte pratar med sina läkare utan håller på och tipsar varandra i stället. Det finns dessutom enormt mycket pengar i de alternativa behandlingarna, samtidigt som vår auktoritetstro på läkare har minskat och patienterna får inte alls lika mycket tid hos läkaren som innan.

Under de tre åren sedan granskningen har speciellt unga kvinnor bidragit till att dra upp statistiken när det gäller att söka hjälp hos nätläkare, till enorma kostnader för regionerna.

Är det ett exempel på en önskan att ta genvägar till vård, att ringa ett nätläkarföretag med garanti att få tid med en läkare inom en halvtimme är något annat än att hänga på låset hos vårdcentralen och bedömas som ”för frisk” för en tidbokning”? Eller handlar det om ett generellt missnöje med hur de upplever att de bemöts på vårdcentralen, om att vända sig till nån de upplever bättre lyssnar på vad de säger (även om det samtidigt riskerar ställa hela principen om vård efter behov på ände)?

Vad får det för konsekvenser om fler unga väljer bort vård som funkar mot påhitt som inte gör det? Vad får det för konsekvenser om kvacksalveriet får fortsätta bre ut sig i forum riktade främst mot yngre?

I samma granskning av Aftonbladet och Veckorevyn sommaren 2019, intervjuades Malin, 35, om sin livmoderhalscancerdiagnos.

– Jag tror på att stärka kroppen så mycket naturligt som det går, säger Malin till tidningarna. Hon berättar om hur hon valt att avstå från läkarnas rekommenderade vård – strålning och cellgifter – och på rekommendation från ”en kvinna som kontaktade henne på sociala medier” i stället valt en alternativ behandling på en klinik med en holistisk behandlingsmetod.

Malin ville berätta om sitt beslut i sociala medier, sa hon, för att ”inspirera andra”.

2021, 1,5 år efter intervjun, blev Malin en av 149 svenska kvinnor som dog i sjukdomen.

Att hon helt säkert överlevt med strålning och cellgifter går självklart inte att säga, men hennes chanser hade varit väsentligt högre.

Raw food och träning räcker inte för att bota cancer.
Raw food och träning räcker inte för att bota cancer. Foto: Charlie Neibergall

När journalisten, författaren och musikern Kristian Gidlund på sin blogg ”I kroppen min” för lite mer än ett decennium sedan berättade öppenhjärtigt om sin cancerdiagnos och sedan öppenhjärtigt och avskalat delade med sig av sin vandring mot den oundvikliga döden var det en sak som var väldigt mycket jobbigare än Kristians egna berättelser.

Det var alla läsare som ville dela med sig av mirakelkurerna som de menade skulle bota cancern och rädda hans liv. Ofta helt vardagliga livsmedel som i rätt dos skulle lyckas där vetenskapen fallerat.

”Kristian, hjälp din kropp att bli frisk med att dricka silvervatten, du kan googla på det!”, skriver en kvinna.

En man uppmanar att det ”finns alternativ till konventionell läkarovetenskap” och skickar med en länk om bikarbonat.

”Kontakta XX-gården som ligger i Hxxxx, där botar man cancer med mungoböngroddar”.

Kommentar efter kommentar av människor som – förstås i allra varmaste välvilja – erbjuder kvacksalveri till en döende man.

Kristian Gidlund gick bort för precis tio år sedan i september, och sedan dess har förespråkarna av alternativa behandlingar bara blivit fler. Vi minns fortfarande hur tiotusentals amerikaner, påhejade av dåvarande presidenten, vägrade covidvaccin till förmån för maskmedel …

Ivermectin, maskmedel för hästar, marknadsfördes av kvacksalvare under covidpandemin som ett bättre alternativ till vaccin.
Ivermectin, maskmedel för hästar, marknadsfördes av kvacksalvare under covidpandemin som ett bättre alternativ till vaccin. Foto: Ted S. Warren

Just nu verkar den senaste heta hälsotrenden vara att tillsätta borax(!) – som huvudsakligen används som rengörings- och bekämpningsmedel – i kosten för att förebygga allt från depression till lungcancer!

Prognosen för cancerpatienter i Sverige har de senaste femtio åren utvecklats i positiv riktning. Allt fler lever allt längre efter en diagnos. Samtidigt fortsätter speciellt unga kvinnor i allt högre utsträckning välja alternativa behandlingar utan minsta evidens, framför den som erbjuds av hälso- och sjukvården.

Vad är det som händer?

Artikeltaggar

AftonbladetCancerKristian GidlundSjukvårdVårdVård och omsorgVårdcentraler