Hoppa till huvudinnehållet

Hackspettar och fladdermöss kan fälla villaprojekt

Publicerad:
16 villor eller en dräglig livsmiljö för bland annat den mindre hackspetten? Det är i ett nötskal vad den Hammarörelaterade striden handlar om.
16 villor eller en dräglig livsmiljö för bland annat den mindre hackspetten? Det är i ett nötskal vad den Hammarörelaterade striden handlar om. Foto: Jan Kruse

Hammarö kommun gav tidigare i somras klartecken för en detaljplan för 16 nya villor vid Högåsen på Tyehalvön.

Frågan är dock om man tillräckligt tagit hänsyn till fåglar och andra djurarter i skogsområdet?

Det anser i alla fall inte Naturskyddsföreningen på Hammarö, som överklagat beslutet – för andra gången. Efter att planen först klubbats 2021 fick man medhåll av Mark- och miljödomstolen, då kommunen inte tillräckligt hade utrett hur planen påverkar livsmiljön för spillkråka och mindre hackspett.

En sådan utredning har därefter utförts, där det slogs fast att ”fåglarna har ett tillräckligt stort område som utgör lämplig livsmiljö”.

Men Naturskyddsföreningen är inte övertygad. I det nya överklagandet hänvisar man till de viktigaste faktorerna för mindre hackspett, bland annat förekomsten av grov ved och döda träd. Några uppgifter om sådant finns inte i kommunens utredning. Och man konstaterar dessutom att Hammarö kommun inte undersökt om andra hotade arter förekommer i området.

– Vid ett besök den 8 juli kunde vi både okulärt och med hjälp av detektor notera förekomst av fladdermöss i området. De är skyddade enligt Artskyddsförordningen, skriver Naturskyddsföreningen.

Förutom föreningen har även två andra överklaganden mot detaljplanen lämnats in från närboende, som anser att bostäderna skulle påverka dem och deras verksamhet negativt.

När planen antogs av Hammaröfullmäktige i juni motsatte sig Sans o Balans förslaget, och fick medhåll för sin reservation av SD.

Artikeltaggar

DetaljplanerDjur och naturFåglarHammaröHammarö kommunHögåsenMiljöNaturskyddsföreningenÖverklagandenSamhälleUtredningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.