Hoppa till huvudinnehållet

Hej karlstadsbor och Karlstad kommuns folkvalda, detta är ett öppet brev till Er

Publicerad:
Att Karlstad kommun tar våra barns oro inför framtiden på allvar och att ni ser hur mycket de har att bidra med gör oss Rebellmammor försiktigt optimistiska, skriver dagens insändarskribenter.
Att Karlstad kommun tar våra barns oro inför framtiden på allvar och att ni ser hur mycket de har att bidra med gör oss Rebellmammor försiktigt optimistiska, skriver dagens insändarskribenter. Foto: Erik Simander/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi är Rebellmammor i Karlstad, en del av en stor gräsrotsrörelse som bildades här i Sverige sommaren 2022. Idag, ett år senare, finns vi representerade på alla kontinenter.

Här i Karlstad är vi ett litet gäng mammor, mostrar, farmödrar och allierade som började träffas under våren. Vi har ambitionen att växa, för det är fint att möta andra som känner samma oro inför den klimatkris vi är mitt uppe i när våra folkvalda inte verkar ta detta på allvar. När vi på arbetsplatser och bland vänner tillsammans söker mer kunskap och pratar om vad som sker med klimatet kan oro övergå i hoppfullhet. För genom att möta andra vänds oron till något konstruktivt och kraftfullt.

Precis som på alla andra platser i världen där vi idag finns representerade förväntar vi Rebellmammor i Karlstad oss att våra makthavare ska föra en aktiv klimatpolitik och agera med full kraft för att bromsa klimatförändringarna, så väl globalt som på nationell och lokal nivå. I Sverige ser vi idag hur den politiska viljan snarare försvinner och att en aktiv klimatpolitik motarbetas. Därför är det med glädje vi ser hur Karlstads kommun startat ett elevborgarråd för klimatet! Det är just sådana här initiativ som vi medborgare behöver se från våra folkvalda.

Att ni tar våra barns oro inför framtiden på allvar och att ni ser hur mycket de har att bidra med gör oss Rebellmammor försiktigt optimistiska.

Som vid så många andra politiska initiativ finns det också här en risk för att detta bara blir något som ger sken av att det förs en politik i rätt riktning. Det kommer krävas uppföljningar av att det arbetas aktivt inom kommunen och politiken med de 67 förslag som våra ungdomar lagt fram. Här känner vi Rebellmammor oss manade att vara, ja, mammor. Mammor som ser till att våra barn tas på allvar, att deras förslag blir till praktisk handling och att deras framtid blir något att se fram emot.

För barn och unga i Karlstads kommun handlar de 67 förslagen om en ljus och rättvis framtid och inte om att rädsla och passivitet blir till politik. Det är på allvar och vi visar att det också finns en vuxenvärld som inte ger upp kampen för ett hållbart samhälle.

Vi Rebellmammor vill kunna se våra barn i ögonen och säga att vi gör allt vi kan. Så, hej Karlstad, vi är här nu, och vi vägrar titta bort.

Rebellmammor i Karlstad genom

Erika Johansson Price, Monica Naeser,

Eva Nahnfeldt, Ann-Marie Falkensjö, Tutt Petrelius

Artikeltaggar

ArbeteArbetsplatserKarlstadKlimatPolitikSamhälle