Hoppa till huvudinnehållet

Här är säsongens första FBK-formationer: ”Sett ut som han passar in”

Publicerad:
David Tomásek placerades i en stark formation.
David Tomásek placerades i en stark formation. Foto: Linnéa Tammerås

När Färjestad tränade på torsdagen valde huvudtränare Tomas Mitell att sätta ihop formationer.

En av dem: Michael Lindqvist, David Tomásek och Joakim Nygård.

– Vi får se hur personkemin och iskemin funkar, säger Tomas Mitell.

Färjestad varvar upp och har under veckan jobbat med grundspelet och stor vikt har lagt vid att få in de nya spelarna i Färjestads sätt att spela. Samtidigt är många spelare kvar från i fjol och sett till de värvningar som gjorts är många av spelarna mer etablerade på SHL-nivå än i fjol.

– Det är ganska många kvar i från fjol och jag tycker att det redan ser ut som ett hockeylag med struktur. Många av de nya är etablerade som Jonathan Andersson, Dahlström, Tomásek och Kellman. De har spelat på hög nivå länge. Så var det inte efter att vi hade vunnit, det går inte bara att ha dyra och färdiga spelare, säger Mitell.

Men FBK-tränaren har lärt sig att inte övertolka spelarnas insatser på isen under inledningen av säsongen.

– Det ser bättre ut än förväntat. Man får intala sig själv att inte läsa in för mycket av lagspel och individer första månaderna. Kanske kan vi få ett kvitto strax innan CHL, då har alla varit på några veckor.

Under torsdagsträningen gav Färjestad en första glimt av hur laget skulle kunna formera sig när pucken släpps i september. Även om Mitell också hade annat i tänket kring formeringen än optimala formationer.

– Någon form av tanke finns det och vissa vill vi se ihop. Sen sprider vi också ut erfarenheten och rutinen. Nygård och Lindqvist kan spelet i SHL och då kan det gå lättare för Tomásek att komma in i det. Det är inte säkert att det ser ut så om två veckor för vi vill också ha jämna formationer.

”En offensiv roll”

Än så länge är Mitell nöjd över vad han sett av högerfattade Tomásek som flera gånger under träningen visade han prov på sin skicklighet.

– Ganska ofta vill du ha en högerfattad och vänsterfattad i formationen. Hittills har det sett ut som han passar in och han kommer säkerligen få en offensiv roll. Sen finns det lite olika forwards att välja på bredvid.

Han skiljer sig en hel del från centrar ni haft tidigare?

– Vi kände att vi kunde behöva lite mer skicklighet i mitten, men det är också en risk and reward-spelare, säger Mitell.

Backar:

Joel Nyström - Carl Dahlström

Albert Wikman - August Tornberg

Mattias Göransson - Hugo Hell

Jonathan Andersson - Axel Bergkvist

Forwards:

Joakim Nygård - David Tomásek - Michael Lindqvist

Marcus Nilsson - Marcus Westfält - Henrik Björklund

Liam Öhgren - Linus Johansson - Patrik Lundh

Victor Ejdsell - Joel Kellman - Lucas Forsell

FBK-kaptenen vänjer sig aldrig vid stora intresset: ”Många lag är avundsjuka”Efter stort hemlighetsmakeri – här är Färjestads nya matchtröja: ”Haft den hemlig”Målvaktskollegans skada ger möjligheter för Lindbom: ”Kommer bli en tävling”

Artikeltaggar

Färjestad BKFärjestad BK HerrIshockey

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.