Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningen åtta i U23-EM: ”Jag har mer att ge”

Publicerad:
Hugo Hultvall från Karlstad kom på en åttondeplats i årets U23-EM i Budapest under onsdagen.
Hugo Hultvall från Karlstad kom på en åttondeplats i årets U23-EM i Budapest under onsdagen. Foto: Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Hugo Hultvall, 21, från Karlstad tävlade under onsdagen för andra året i rad på U23-EM i tyngdlyftning.

Där slutade han på en åttondeplats.

– Det var en riktigt bra tävling och jag är nöjd med placeringen, säger han när vi når honom nere i Bukarest.

Hugo Hultvall hade för några år sedan specialiserat sig på tyngdlyftning efter sin bakgrund inom crossfit.

Nu, under onsdagen, tävlade han för andra året i rad i U23-EM, denna gång i Bukarest.

Han ställde upp i 102-kilosklassen och lyckades i ryck ta 143 kg, och i stöt 179 kg. En total på 322 kg – vilket gav en åttondeplats.

– Kändes riktigt bra idag. Jag har dragits med en handledsskada från oktober till maj så det var inte förrän i juni nu som jag kunde börja träna ordentligt. Innan det har det varit försiktigt men sista månaderna har det varit bra. Idag var första gången på ett år som jag gör tre av tre ryck. Så det var en riktigt bra tävling och jag är nöjd med placeringen.

Med tanke på skadan kunde förberedelserna ha varit bättre.

– Det var synd att vi bara hade två månaders bra förberedelser. Det gjorde att vi inte riktigt är helt där vi vill vara. Jag hade gynnats av kanske en månad till med träning. Men vi gjorde det bästa av situationen. Jag är riktigt nöjd med hur det kändes och gick. Men jag har mer att ge.

Bronsmedalj förra året

I förra årets tävling lyckades 21-åringen ta brons i stöt. En bedrift han kommer ha med sig resten av livet. Då var det dock ett sämre startfält än i år.

– Nu märktes det att OS är om ett år och folk börjar komma i riktigt bra form. Sen är det också senior-VM om en dryg månad, vilket för många är årets viktigaste tävling. Samt att den klassen jag går i nu är en olympisk viktklass vilket märks tydligt i konkurrensen.

Hugo representerar Örebro City TK och åker dit någon gång i månaden för att träna tillsammans med sina lagkamrater och tränare. Annars blir det egenträning fem till sex gånger veckan i Karlstad där han studerar och jobbar.

Tävlingsmässigt väntar nu avslutningen i den allsvenska serien med Örebro, samt Nordiska mästerskapen i oktober.

– Sen är mitt nästa kval inför senior-EM vilket jag ska försöka kämpa mig till.

”Blir en liten stressfaktor”

För tio år sedan fick Hugo diabetes typ ett. Något som han har lärt sig leva med, men också ser som en stor utmaning.

– Man behöver som alla idrottsmän såklart tänka på kosten så man har energi. Men man behöver också ta en extra vända och tänka så det passar bra med blodsockret och träningen. Ibland slutar medicinen att fungera tillfälligt som det kan här när det är för varmt. Så då behöver man ha koll på det och extra saker, säger han.

Och fortsätter:

– Det blir en liten stressfaktor. Ibland går det inte som man har tänkt sig och man blir extra trött, sover dåligt och så vidare. Så det är klart att det påverkar, säkert mer än vad jag tror. Men det funkar ändå bra vilket är jättekul att konstatera.

Vad har du för målsättning framöver och hur långt vill du gå?

– Jag känner inte att jag har någon övre gräns jag vill nå. Utan så långt som möjligt. Jag ska pusha mig själv tills det inte går längre och jag känner mig klar. Jag vill kvala in till de största tävlingarna och prestera där med, sedan att slå ett svenskt rekord vore inte fel.

Artikeltaggar

BudapestHugo HultvallKarlstadÖrebroRekordTräningTyngdlyftning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.