Hoppa till huvudinnehållet

Jag vill se mer sunt förnuft i asyl- och migrationspolitiken

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
Regeringen har gett Migrationsverket uppdraget att välja ut kvotflyktingar utifrån ”driftighet”. Hur ska en utsatt människa kunna visa prov på driftighet, och vad är driftighet? Den frågan ställer sig Marga Sandström, S.
Regeringen har gett Migrationsverket uppdraget att välja ut kvotflyktingar utifrån ”driftighet”. Hur ska en utsatt människa kunna visa prov på driftighet, och vad är driftighet? Den frågan ställer sig Marga Sandström, S. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Dagens asyl- och migrationspolitik kännetecknas av hårda tag. En tävling verkar pågå mellan den SD-styrda regeringen och mitt parti Socialdemokraterna om vem som först införde de hårda tagen och vilken politik som ger det lägsta antalet invandrare till Sverige. Jag skäms när jag hör Magdalena Andersson och Anders Ygeman prata på det viset.

Jag vill ha en migrationspolitik som lever upp till våra internationella åtaganden, som tar hänsyn till Barnkonventionen och som dessutom innehåller vad som uppfattas som ”sunt förnuft”. Ja, jag vet att sunt förnuft kan vara ett farligt begrepp i juridiken. Ungefär lika diffust som regeringens nya kriterier som ska användas vid urval av kvotflyktingar. Regeringen har gett Migrationsverket uppdraget att välja ut kvotflyktingar utifrån ”driftighet”. Hur ska en utsatt människa kunna visa prov på driftighet, och vad är driftighet?

Jag vill ge er några exempel på migrationspolitiska beslut som INTE tar hänsyn till ”sunt förnuft”.

Under året har det rapporterats att ungefär 100 sjuksköterskor från Filippinerna riskerar utvisning. Trots att de har fast anställning och har arbetat här i flera år. Trots att vi har stor brist på sjuksköterskor. Migrationsverket anser att deras arbetsgivare gjorde ett fel för flera år sedan, i samband med anställningarna. Vad är detta för galenskap? Det strider mot allt sunt förnuft.

Under sommaren hörde vi hur regeringens skärpta krav på uppehållstillstånd på grund av arbete gör att personalen på en hel avdelning på ett äldreboende i Harads i Norrbotten riskerar att utvisas. Kommunen vet inte hur de ska klara bemanningen om utvisningarna genomförs. Detta strider också mot sunt förnuft.

I Deje riskerade tre av fyra personer i en familj utvisning under förra året, trots att familjen var självförsörjande. Anledningen var att pappans arbetsgivare hade betalat 933 kronor för lite i månadslön, ett misstag som rättades till så fort det uppmärksammades. Utvisningsbeslutet stred mot allt sunt förnuft. Lars Mejern Larsson, en av Värmlands socialdemokratiska riksdagsledamöter, engagerade sig föredömligt i frågan som denna gång fick ett lyckligt slut.

Under sommaren har det återigen skrivits i lokalmedia i Värmland om ett inhumant och galet utvisningsbeslut. Denna gång skulle en mamma och hennes dotter utvisas till Nigeria. Mamman hade bott i Sverige i 13 år och hennes tio-åriga dotter är född i Sverige. Hon har också fast jobb i Töcksfors. Hur kan detta utvisningsbeslut vara förenligt med Barnkonventionen? Beslutet strider också mot allt sunt förnuft. Gunilla Svantorp, en av våra socialdemokratiska riksdagsledamöter, ställde en skriftlig fråga till Migrationsministern. Frågan rörde de inhumana formerna för själva utvisningen. Jag tycker att den relevanta frågan borde ha varit om detta utvisningsbeslut överhuvudtaget är förenligt med Barnkonventionen.

Regeringen med sitt stödparti SD vill i princip ta bort den s.k. humanitära ventilen i Utlänningslagen. Det betyder förmodligen att ännu fler beslut som strider mot sunt förnuft kommer att fattas. Jag tycker därför att Socialdemokraterna skall börja driva en skarp och human oppositionspolitik i migrationsfrågan. Ge oss en politik som på riktigt tar hänsyn till Barnkonventionen. Skapa en ventil i juridiken som möjliggör att utvisningar som strider mot både moral och sunt förnuft kan stoppas.

Ge oss en human migrationspolitik!

Marga Sandström, S

Karlstad

Artikeltaggar

AsylBarnkonventionenJuridikMigrationsverketPolitikSamhälleSocialdemokraternaVärmlands län