Hoppa till huvudinnehållet

Fröken Snusk vill krossa sex-tabun – nu intar hon Värmland: ”Måste fixa någon sexskola”

Publicerad:
Foto: Christine Olsson/TT

Drottningen av epa-dunk, Fröken snusk, är snart på plats i Värmland inför sin spelning i Charlottenberg.

Hon har laddat upp med favoritluvan och sexleksaker.

– Vi tjejer döms mycket hårdare när vi pratar om sex, det är så tabubelagt. Men i stället för att dölja det vill jag sjunga om det, säger hon.

Snuskigt värre blir det när en av de mest omtalade artisterna i Sverige just nu passerar länsgränsen in till det epa-täta Värmland.

På onsdag, den 2 augusti, uppträder Fröken snusk på Escape bar i Charlottenberg. En kväll som artisten för VF berättar kommer bli en riktig brakfest.

– Jag är svintaggad, det ska bli riktigt roligt. Jag hoppas på att jag får se många epor som åker runt och strögar här och där, säger hon. Jag vill se om jag ser den sjukaste epan jag sett någonsin liksom.

Luvan på dygnet runt

Det är knappt ett år sedan artisten blev en omedelbar succé genom låtsläppet ”Rid mig som en dalahäst” tillsammans med sångaren och musikproducenten Rasmus Gozzi.

En singel som i dag har över 54 miljoner spelningar på Spotify.

I samma veva som både antalet låtar och lyssnarskaran har växt under året som har gått, har även behovet av en hemlig identitet bakom den rosa rånarluvan gjort det.

Har det varit svårt att hålla identiteten hemlig?

– Nej, jag skulle säga att det är väldigt enkelt. Jag har på mig luvan 24 timmar om dygnet, så det är ju svårt för någon att se mig utan den.

Fröken snusk spenderar mer tid med luvan på än vad hon gör med den av.
Fröken snusk spenderar mer tid med luvan på än vad hon gör med den av. Foto: Christine Olsson/TT

På tal om det, hur mår du egentligen innanför luvan?

– Jag mår bra, jag mår bra. Jag kan andas men jag tänker att jag ska skaffa AC till luvan inför nästa sommar, så kan jag säga.

”Säga till i sängen”

Epa-kulturen med a-traktorer och allt vad det innebär är något som ligger Fröken snusk varmt om hjärtat. Hon har själv körkort och började vid 15 års ålder att ”ströga”.

– Det är riktigt härligt. Jag älskar att åka epa, lyssna på musik och umgås med kompisar. Det är guld, säger hon.

Kände du själv att det saknades en kvinnlig artist i epa-världen när du var yngre?

– Gud ja, jag saknade verkligen snuskig epa-dunk ur ett kvinnligt perspektiv. Det var ju bara killarna som sjöng om sex, att de ska knulla hit och dit, så jag tyckte att vi tjejer behövde steppa upp och det har vi ju gjort på senaste. Det har kommit jättemånga nya kvinnliga artister inom epa-dunk, skitkul verkligen.

Fröken snusk saknade en förebild inom snuskig epa-dunk – så hon blev en själv.
Fröken snusk saknade en förebild inom snuskig epa-dunk – så hon blev en själv. Foto: Christine Olsson/TT

Varför tycker du att det är viktigt med det kvinnliga perspektivet?

– För att tjejer döms mycket hårdare än vad killar gör när vi pratar om sex och sånt. Den tabun vill jag ändra på genom att i stället öppna upp. Prata om det, sjunga om det.

Att utmana de rotade könsstrukturerna tror Fröken snusk kommer leda till en normalisering av det, enligt henne, i nuläget lite förbjudna samtalsämnet bland tjejer.

Inte bara i musikbranschen, utan överallt i samhället.

– Ett exempel är att många tjejer inte vågar säga till i sängen om det är något som de inte tycker om eller hit och dit, men om det blir normaliserat att prata om sex även som kvinna skulle ju allting bli så mycket enklare.

”Många tjejer vågar inte säga till i sängen om det är något som de inte tycker om.”
Fröken snusk

Det är tydligt vilken som är hjärtefrågan hos fröken. Munnen går i ett när samtalsämnet kommer på tal.

– Jag måste börja fixa någon sexskola så man kan börja prata om det ännu mer, säger hon lyckligt.

Har du några planer på det?

– Jag har faktiskt lite planer, jag vet inte hur jag ska organisera allting men det hade ju varit så jävla kul.

Om du får välja en sak som du hade lärt ut i sexskolan, vad hade det varit?

– Att hitta klitoris.

Önskningarna till logen

Fröken snusk refererar till sina följare som ”snuskisar”, och vad gäller just de värmländska snuskisarna är det många som har hört av sig och berättat att de ser fram emot spelningen i Charlottenberg.

– De är skittaggade, säger Fröken snusk och fortsätter. Jag har ju träffat några värmländska raggare förut här och där, och mitt intryck är att de är underbara. De älskar att lyssna på musik och att ha det bra.

Fröken snusk uppträdde på Nöjesfabriken tidigare i vår. Hon ser nu fram emot att få träffa de värmländska fansen igen.
Fröken snusk uppträdde på Nöjesfabriken tidigare i vår. Hon ser nu fram emot att få träffa de värmländska fansen igen. Foto: Eva Häggdahl

Vad kan de förvänta sig för typ av spelning?

– Jävligt mycket fest, alltså det kommer bli skitroligt. Vi kommer ha mycket energi och hoppas att de har lika mycket energi tillbaka. Det kommer bli blandat med låtar, mestadels lite äldre låtar som folk har koll på, men några nya såklart.

Innan spelningen kommer Fröken snusk ladda upp i sin loge dit hon har önskat sig lite olika saker.

– Jag har kanske inte lika roliga saker på min loge-rider som andra artister, men jag har bland annat önskat mig redbull. Helst redbull blåbär. Sedan lite mer dryck, jordgubbar och såklart sexleksaker. En satisfyer, handklovar och lite så...

Jaså, blir det något snusk i Charlottenberg?

– Det får vi se, man får väl hitta någon snuskis som kanske får hänga med till hotellet.

Artikeltaggar

ArtisterCharlottenbergKonserterMusikNöje/KulturNöjesfabrikenRasmus GozziSpelningarSpotifyVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.