Hoppa till huvudinnehållet

Polisen om Fryksdalsdansen – drönare höll koll: ”Lite stökigt”

Publicerad:
Från torsdagens uppladdning inför Fryksdalsdansen, som blev ett lugnt event i år.
Från torsdagens uppladdning inför Fryksdalsdansen, som blev ett lugnt event i år. Foto: Tommy Andersson

Flera fall av misshandel rapporterades under Fryksdalsdansen. Men med hjälp av drönare lyckades polisen se till att festivalen på det stora hela behöll lugnet.

– Drönarna var en bidragande faktor, vi kunde skicka poliser till de platser de behövdes, säger polisinsatschefen Morgan Olsson.

När VF besökte Fryksdalsdansens intilliggande camping i torsdags började folkfesten så sakteliga dra igång. Även resten av festivalen flöt på relativt lugnt, med undantag för en del brottsrubriceringar under fredagen. Morgan Olsson var en av helgens polisinsatschefer.

– Det var lite stökigt på fredagen, flera misshandelsfall och sexuellt ofredande. Under lördagen då jag var på plats var det lugnare, utöver några fordon som spelade för hög musik.

En radiostyrd drönare utrustad med kamera hjälpte polisen få en helhetsbild av festivalen.
En radiostyrd drönare utrustad med kamera hjälpte polisen få en helhetsbild av festivalen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen hade även drönare till hjälp från eftermiddag in på morgonkvisten under fredag och lördag, för att med hjälp av kameraövervakning från luften kunna få en helhetsbild av festivalområdet.

– Drönarna var en bidragande faktor till att vi kunde hålla det lugnt. Vi fick en översikt av läget och kunde se var det bildades folksamlingar, och skicka poliser till de platser där de behövdes, säger Morgan Olsson.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDrönareFestivalerFryksdalsdansenMorgan OlssonOfredandeSexuellt ofredandeTeknik och vetenskap

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.