Hoppa till huvudinnehållet

Ilskan mot ”kattsamlare”: ”Hennes ungar skulle inte ha behövt födas”

Publicerad:
På Djurskyddet i Kristinehamn bor just nu 30 katter
På Djurskyddet i Kristinehamn bor just nu 30 katter Foto: Tommy Andersson

En honkatt med tre kattungar ligger och trycker i ett rum på Djurskyddet i Kristinehamn.

De är offer för att lagarna inte följs.

– Hennes ungar skulle inte ha behövts födas alls, om bara folk tagit sitt ansvar, säger verksamhetschefen Kristina Gustafsson.

På djurhemmet bor just nu runt 30 katter, och bara sedan i maj har de tagit emot ett femtiotal katter – många av de har kommit från just kattsamlare.

Kristina som har jobbat med det här i fjorton år, hade hoppats att de nya lagarna skulle göra det bättre för katterna. Snarare har det gått åt andra hållet.

”Jag tror inte på den nya lagen ett dugg, tyvärr. Den är alldeles för mesig”, säger Kristina Gustafsson som är verksamhetschef på Djurskyddet i Kristinehamn.
”Jag tror inte på den nya lagen ett dugg, tyvärr. Den är alldeles för mesig”, säger Kristina Gustafsson som är verksamhetschef på Djurskyddet i Kristinehamn. Foto: Tommy Andersson

Den senaste lagen som kom i början av året infördes i hopp om att höja kattens status och att minska antalet hemlösa katter, men också för att lättare kunna spåra ägaren. Sedan tidigare finns även krav på att de katter som vistas utomhus är kattägarna skyldiga att kastrera, eller på annat sätt förhindra att de förökar sig.

– Jag tror inte på den nya lagen ett dugg, tyvärr. Den är alldeles för mesig, och då bryr sig inte folk. Den är totalt tandlös.

Jourhem

Kristina visar VF runt på djurhemmet, och den senaste kattmamman som de tog emot i måndags ligger på en hylla och trycker med sina kattungar. Hon fångades in i Molkom, och bevakar varje steg man tar för att skydda ungarna. Den lilla svartvita katten fräser till, och misstänksamheten lyser i deras ögon.

– De har haft koll på dem. Hennes ungar skulle inte ha behövts födas alls, om bara folk tagit sitt ansvar, säger Kristina.

Hittills i år har Djurskyddet i Kristinehamn tagit emot drygt 70 katter.
Hittills i år har Djurskyddet i Kristinehamn tagit emot drygt 70 katter. Foto: Tommy Andersson

Runt fönstret syns bitmärken, så också nere på dörrkarmen.

– Hon är helt desperat, och försöker äta sig ut, och det hörs en viss förtvivlan i rösten.

I sociala medier har en kattunge som heter Göte berört många. Han kom som nyfödd till djurskyddet, med sina syskon Gina och Ghost, och mamman Grynet. De hade plockats av länsstyrelsen från en kattsamlare i Värmland som hade uppemot 50 katter.

Alla placerades de i ett jourhem, men trots alla insatser av jourmatten gick de bort en efter en.

Göte kom till djurskyddet som nyfödd, och fick bo i ett jourhem. Trots alla insatser, gick hans liv inte att rädda.
Göte kom till djurskyddet som nyfödd, och fick bo i ett jourhem. Trots alla insatser, gick hans liv inte att rädda. Foto: Ida Oscarsson

Göte som var i stort behov av veterinärhjälp, fick genom ett inlägg som delades på Facebook in 22 000 kronor till veterinärkostnader. Pengar som även andra katter kunnat ta del av. Trots det gick inte Götes liv att rädda, och han fick somna in hos veterinären.

– Vi tycker inte om att tigga, men ibland måste vi göra det. Vi har inte så mycket pengar att lägga på alla veterinärkostnader som krävs då vi är en ideell förening.

– Det är jättetragiskt, men lilla Göte är tyvärr inte unik. Våra djurhem fylls av dessa katter. Jag har pratat med länsstyrelsen och sagt att jag inte tar ett enda djur till från det där stället, för de är såpass dåliga.

Bättre lagar

Göte och hans syskon var inte de enda som kom från det där hemmet, totalt kom 14 kattungar men även flera vuxna. Kristina som själv varit i hem där kattsamlare bor förstår att det kan handla om sjukdom, men hon tycker inte att det borde gå ut över djuren. Hon anser också att det är alldeles för långa processer innan djuren omhändertas.

– Det här stället som vi fått katter från nu där har Länsstyrelsen haft ett och ett halvt år på sig, och då kan du förstå att det blir många katter då de hela tiden förökar sig. Det spelar ingen roll hur många de hämtar, om processerna aldrig blir färdiga, säger hon, och fortsätter:

Enligt lagen så får det bara finnas nio katter i ett hem.
Enligt lagen så får det bara finnas nio katter i ett hem. Foto: Tommy Andersson

– Djurskyddshandläggarna på Länsstyrelsen borde ha rätten att ta djuren direkt, så behöver det inte bli så mycket oönskade djur.

Kristina vill därför se bättre lagar, för att komma till bukt med det här. Enligt lagen så får det också bara finnas nio katter i ett hem.

– Det här är ett jätteproblem, men jag tror att man måste lösa det här från grunden och att det blir bättre regler för dem att jobba efter, säger hon, och fortsätter:

– Det är nästan sämre efter alla år som jag jobbat. Jag trodde att det skulle bli bättre, men det är det inte. Vi ser fortfarande att folk skaffar djur som slit och släng varor.

Kristina har jobbat på djurskyddet i 14 år. ”Jag trodde att det skulle bli bättre, men det är det inte. Vi ser fortfarande att folk skaffar djur som slit och släng varor”.
Kristina har jobbat på djurskyddet i 14 år. ”Jag trodde att det skulle bli bättre, men det är det inte. Vi ser fortfarande att folk skaffar djur som slit och släng varor”. Foto: Tommy Andersson

LÄS OCKSÅ:

Artikeltaggar

DjurDjur och naturFacebookKristina GustafssonKristinehamnVärmlands länVeterinär

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.